Ga naar hoofdinhoud

Diastase behandeling

Onze oefentherapeut kan samen met u zorgen voor het versterken van de andere buikspier-structuren, houding- en lifestyle adviezen geven en de diastase verminderen of zelfs opheffen.

Wat is diastase?

Bij een diastase is er te veel ruimte tussen de linker en rechter buikspier. Dit kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden doordat de buik oprekt tijdens de zwangerschap. Een diastase kan leiden tot krachtverlies, rugpijn of bekkenbodemklachten en een blijvende dikke buik.

Diastase behandeling

Herstel en training van de buikspieren hebben een gunstig effect op de afname van de diastase, zeker als u hier vroegtijdig mee begint.

De therapeut onderzoekt uw klachten en kijkt welke factoren meespelen aan het ontstaan van uw diastase. Op basis hiervan stelt de therapeut een persoonlijk behandelplan op. De behandeling bestaat uit een mix van advies, oefentherapie, ademhalingsoefeningen en soms ook medical taping.

In het persoonlijk advies geeft de therapeut antwoord op de volgende vragen:

  • Hoe voorkomt u een toename van de diastase?
  • Hoe kunt u buikdruk opvangen of voorkomen
  • Welke oefeningen kunt u thuis uitvoeren
  • Welke houding moet u aannemen?

Tijdens de therapie focust de therapeut zich op de volgende elementen:

Trainen van de houding

Een belangrijke factor tijdens de behandeling van een diastase is het verbeteren van controle over de houding. De oefentherapeut helpt u de kern van uw lichaam te stabiliseren, zonder uw rechte buikspier (musculus rectus abdominis) te overbelasten.

Om uw kern stabiel te houden, is het belangrijk dat u de andere spieren in uw buik goed traint. Door het uitvoeren van oefeningen samen met de therapeut, zorgen we dat uw dwarse buikspier (musculus transversus abdominis) sterker en beter controleerbaar worden. 

Ook geeft de therapeut uitleg over het aannemen van de juiste houding tijdens dagelijkse activiteiten, wat het herstel van uw diastase bevordert.

Medical taping

Medical tape kan (externe) steun bieden aan mensen die last hebben van een diastase tijdens de eerste fase van de revalidatie. Ook zorgt de tape voor een betere houding rond uw middenrif. Door het aanbrengen van tape wordt de pijn namelijk verminderd. Hierdoor gaat u beter op uw houding letten.

De therapeut stelt vast of medical taping nodig is om de behandeling te ondersteunen.

Wilt u meer informatie over hoe je fit blijft tijdens de zwangerschap?

Diastase behandeling in Eindhoven? Maak een afspraak!

Onze oefentherapeut kan samen met u zorgen voor het versterken van de andere buikspier-structuren, houding- en lifestyle adviezen geven en de diastase verminderen of zelfs opheffen.

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Maak dan een afspraak via onze website. U kunt ook contact opnemen via het contactformulier, of bel naar 040-2424464