Ga naar hoofdinhoud

Elastische kousen op maat

Heeft u last van vochtophopingen? Elastische kousen kunnen helpen. U kunt bij ons terecht voor het aanmeten van kousen op maat.

Wat zijn elastische kousen?

Therapeutische elastische kousen, in de volksmond ook wel steunkousen genoemd, zijn breed inzetbaar als u last hebt van een ophoping van vocht in de ledematen. Deze ophoping kan het gevolg zijn van spataderen, trombose, zwangerschap, beschadiging van het bloedvatenstelsel, maar ook na een operatie, bestraling, infectie of ongeval. We spreken dan van lymfatisch of veneus oedeem. 

Naast een behandeling met manuele lymfdrainage kunnen therapeutisch elastische kousen worden ingezet om het afvoer van het vocht te stimuleren. Deze worden voorgeschreven door de huisarts of specialist en zijn in verschillende drukklassen te verkrijgen. Dit wordt samen met u, de arts en de therapeut bepaald. 

Elastische kousen op maat

Onze oedeemtherapeut kan de elastische kousen bij u aanmeten en leveren. Tijdens de eerste afspraak wordt een onderzoek gedaan, de omvangsmaten worden opgemeten en het type kous wordt gekozen. Indien uw arm/ been nog teveel vocht bevat, wordt er eerst gezwachteld om het betreffende ledemaat zo dun mogelijk te krijgen voordat er een kous wordt ingezet.
Bij de tweede afspraak komt u de therapeutisch elastische kousen ophalen. Tijdens deze afspraak komt u ook de aan- en uittrek instructies, wasvoorschriften en onderhoud aan bod.

Indien u een hulpmiddel nodig heeft bij het aan- en uittrekken van uw kousen, kan het zijn dat de ergotherapeut wordt ingeschakeld. Zij informeren u over de verschillende mogelijkheden en bekijken welk hulpmiddel voor u het beste van toepassing is.

Kosten elastische kousen

De kousen worden vergoed vanuit uw basisverzekering, u betaalt wel eigen risico als u dit nog open heeft staan. 

Voor het aanmeten en leveren van therapeutisch elastische kousen werken wij samen met FysioTek.

Wilt u informatie of vrijblijvend advies over de elastische kousen? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.