Ga naar hoofdinhoud

Handtherapie

Handtherapie is een gespecialiseerde tak binnen de ergotherapie en fysiotherapie. Onze specialisten helpen u ook bij pijn in de pols of hand.

De behandeling van klachten in de hand, pols en elleboog vallen onder handtherapie. Deze vorm van therapie wordt vaak ingezet als nabehandeling na een operatie, of de behandeling van klachten die zonder operatie verholpen kunnen worden.

Handtherapie is een gespecialiseerde tak binnen de ergotherapie en fysiotherapie. Een handtherapeut is een fysiotherapeut (of ergotherapeut) die gespecialiseerd is in de behandeling en revalidatie van patiënten met aandoeningen en klachten aan de hand, pols en arm.

We voeren handtherapie niet alleen uit om de pijn te verminderen, maar ook om de patiënt te ondersteunen in zijn terugkeer naar een productieve levensstijl na een verwonding, ziekte of misvorming van de hand. Het verminderen of zelfs verhelpen van uw klachten in combinatie met het verbeteren van het functioneren van de hand is dus het hoofddoel van het behandelplan.

Handtherapie behandelplan

Welke behandeling het meest effectief is, is afhankelijk van de klachten en de aandoening in uw hand, pols of arm. De therapeut beoordeelt eerst de klachten alvorens hij het behandelplan opstelt. De klachten kunnen afkomstig zijn uit uw spieren, pezen, botten, zenuwen, huid en gewrichten van uw hand of pols.

Op basis van de waarnemingen van de therapeut wordt het behandelplan opgesteld. Hier kunnen de volgende elementen in voorkomen:

  • Oefentherapie om uw klachten te verminderen of te verhelpen
  • Ondersteunende oefeningen als thuisopdracht
  • Advies over bewegen van de hand, pols of arm
  • Preventieve zorg
  • Ondersteunende middelen zoals medical tape of een pols- of vingerbrace
  • Tractie

Overige informatie handtherapie

  • Evenals bij gewone fysiotherapie, is bij handtherapie geen verwijzing nodig. Ervaar je klachten in je hand, pols of arm? Dan kun je direct een afspraak maken met de handtherapeut.
  • Handtherapie valt zowel onder fysio- als ergotherapie. Ergotherapie wordt vanuit de basisverzekering vergoed met een maximum van 10 uur per jaar. Fysiotherapie daarentegen wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar wel vanuit de aanvullende verzekering. Controleer dus even uw polis hiervoor.

Pijn in pols of hand behandelen in Eindhoven?

Onze therapeuten inventariseren uw klachten tijdens een intakegesprek en stellen samen met u een aantal doelstellingen op. De therapie kan bestaan uit: wondverzorging, littekenbehandeling, mobiliseren, oefentherapie en functionele training. Ook krijgt u vaak oefeningen voor thuis.

Maak een afspraak!

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.