Ga naar hoofdinhoud

Oefentherapie

Wat is Oefentherapie?

Oefentherapie, ook wel oefentherapie cesar / mensendieck genoemd, is een paramedische behandelmethode gericht op het behandelen en voorkomen van klachten die kunnen ontstaan door een ongunstige houding en beweging tijdens dagelijkse activiteiten. 

Mensen lopen, gaan zitten, staan op, bukken, tillen en springen. Iedereen doet dit op zijn eigen manier, maar niet iedereen gebruikt bij dezelfde beweging dezelfde spieren in dezelfde mate.

Bovenstaande bewegingen zijn zo vanzelfsprekend geworden, dat we er niet of nauwelijks over nadenken. Totdat u bijvoorbeeld iets verkeerd tilt en het in uw rug schiet of uw rug overbelast. Of heeft u jarenlang alles op één spier gezet, terwijl u er drie of vier had kunnen gebruiken.

Wat u (pijn)klacht ook is, als u bereid bent om zelf iets aan uw klacht te doen, kunnen oefentherapeuten goede behandelmethodes voor u hebben.

Oefentherapeut

De oefentherapeut (oefentherapeut cesar/mensendieck) heeft een 4-jarige HBO opleiding gevolgd, net als de opleiding fysiotherapie. De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. (www.oefentherapie.nl).

Oefentherapie behandeling

Onze oefentherapeut analyseert uw bewegingsgedrag en samen werkt u aan een efficiënter houdings- en bewegingspatroon met gepaste oefeningen. Welke spieren en gewrichten belast u bij bepaalde bewegingen? Daarbij wordt niet alleen naar uw klacht gekeken, maar naar uw hele lichaam.

Het doel van de oefentherapie is de klachten te doen verdwijnen, verminderen en/of te voorkomen. Hierbij wordt rekening gehouden met ieders persoonlijke bewegingsmogelijkheden en ieders persoonlijke situatie.

Voorbeelden van klachten die een oefentherapeut kan behandelen:

  • Hoofd- en nekpijn;
  • Nek- en schouderklachten (met uitstraling naar de armen);
  • Rugklachten (met uitstraling naar de benen);
  • Hernia, stenose, zenuwbeknellings-klachten.
  • Bekkenklachten;
  • Houdingsklachten, scoliose, kyfose/lordose;
  • Ademhalingsklachten;

Oefentherapie in Eindhoven? Maak een afspraak!

Oefentherapie is voor iedereen geschikt, ongeacht de leeftijd. Voor oefentherapie Cesar / Mensendieck kunt u een afspraak maken met onze therapeut Lisanne Verkooijen. Onze oefentherapeut is aangesloten bij de Vereniging van Oefentherapeuten Cesar en Mensendieck, www.vvocm.nl.

Wilt u meer informatie of vrijblijvend advies over oefentherapietherapie? Of bent u op zoek naar een praktijk voor fysiotherapie Eindhoven? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464.