Ga naar hoofdinhoud

De magie van manuele therapie: ontdek hoe het kan helpen bij het verminderen van klachten

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op11-12-2023

Als je last hebt van lichamelijke klachten, is de kans groot dat u hebt gehoord van manuele therapie. Het is een van de meest populaire behandelingen op het gebied van fysiotherapie en wordt veel gebruikt voor het verminderen van klachten. Maar wat is manuele therapie nou eigenlijk? Hoe werkt het? En nog belangrijker, kan het ook helpen bij het verminderen van uw klachten? In dit artikel leer je alles over wat je moet weten over manuele therapie en hoe het kan helpen bij het verminderen van klachten.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een vorm van fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat. Het gaat hierbij om klachten aan spieren, gewrichten, botten en zenuwen. Manuele therapie richt zich voornamelijk op het verminderen van pijn en het verbeteren van de bewegingsvrijheid. Dit wordt gedaan door middel van specifieke technieken, zoals mobilisaties of manipulaties.

Hoe werkt manuele therapie?

Manuele therapie werkt door het creëren van meer ruimte in het gewricht. Dit zorgt ervoor dat je gewrichten gemakkelijker kunnen bewegen en minder pijnlijk zullen aanvoelen. Dit wordt gedaan door middel van specifieke technieken, zoals manipulaties en mobilisaties. Deze technieken worden toegepast op de gewrichten die het meest beperkt zijn in hun beweging. Hierdoor kan de bewegingsvrijheid in het gewricht toenemen en kan de pijn verminderen.

Wat zijn de voordelen van manuele therapie bij het verminderen van klachten?

Er zijn verschillende voordelen van manuele therapie bij het verminderen van klachten. Ten eerste kan het de pijn verminderen. Dit komt doordat er meer ruimte in het gewricht wordt gecreëerd waardoor de druk op de zenuwen afneemt en de pijn vermindert. Ten tweede kan het ook de bewegingsvrijheid vergroten. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij het herstellen van sportblessures. Verder kan manuele therapie ook helpen bij het voorkomen van verdere klachten door de juiste houding en bewegingspatronen aan te leren. Vaak is het een kortdurende behandeling, waarbij je na enkele sessies al verbetering kunt merken. Ook is het gericht op de klachten zelf, wat betekent dat het persoonlijke zorg op maat biedt. Manuele therapie is zowel veilig als effectief.

Wie kan baat hebben bij manuele therapie?

Mensen met allerlei klachten kunnen baat hebben bij manuele therapie. Dit varieert van nek- en rugklachten tot sportblessures en hoofdpijn. Mensen die langdurig achter een bureau werken kunnen ook baat hebben bij manuele therapie. Dit komt doordat deze manier van werken kan leiden tot bepaalde houdingsproblemen en bewegingsbeperkingen in het lichaam.

Hoe lang duurt een behandeling en hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Een behandeling van manuele therapie duurt gemiddeld 30 minuten. Dit is afhankelijk van de klachten waarvoor u wordt behandeld. Het aantal behandelingen dat je nodig hebt, is ook afhankelijk van de ernst van je klachten. Sommige mensen hebben slechts enkele behandelingen nodig, terwijl anderen meerdere sessies nodig hebben om het gewenste resultaat te bereiken.

Een behandeling kan bestaan uit verschillende technieken. Zo kan de therapeut bijvoorbeeld je gewrichten manipuleren, waardoor deze weer beter gaan functioneren. Daarnaast kan er sprake zijn van mobilisatie, waarbij de beweeglijkheid van gewrichten wordt verhoogd. Andere technieken die worden toegepast zijn triggerpoint-therapie, waarbij knopen in spieren worden gemasseerd, en dry needling, waarbij de spieren worden aangeprikt met hele dunne naalden.

Vaak wordt manuele therapie gecombineerd met oefentherapie. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit het doen van specifieke oefeningen om de spieren te versterken en de beweeglijkheid te verbeteren. Het uiteindelijke doel is om klachten weg te nemen of te verminderen, zodat je weer op een normale manier kunt functioneren in het dagelijks leven.

Positieve effecten door manuele therapie

Manuele therapie kan dus een effectieve manier zijn om lichamelijke klachten te verminderen. Het is een veilige en niet-invasieve behandeling die kan zorgen voor snel herstel en langdurige resultaten. Als je op zoek bent naar een manier om je klachten te verminderen, kan manuele therapie wellicht iets voor je zijn. Neem contact op met onze fysiotherapie in Eindhoven voor meer informatie over deze behandeling en hoe het kan helpen bij het verminderen van je klachten.