Ga naar hoofdinhoud

De voordelen van medical taping in de fysiotherapie: herstel en ondersteuning

SchrijverThijme
Onderwerpblog
Gepubliceerd op22-04-2024

Bij het woord ‘fysiotherapie’ denken veel mensen aan oefeningen of massage. Echter is de fysiotherapeutische benadering is veel breder dan dat. Eén van de technieken die steeds meer erkenning krijgt binnen het vakgebied is ‘medical taping’. Dit is niet zomaar lichaamstape voor sporters. Medical taping kan namelijk ook in de medische context een enorme impact hebben op het herstel van patiënten.

Hoe werkt medical taping?

Voor de onbekende lezer is het belangrijk om te begrijpen wat medical taping inhoudt en hoe het werkt. Waarom zou een fysiotherapeut bijvoorbeeld kiezen voor het aanbrengen van tape op de patiënt in plaats van een andere, traditionelere aanpak? Hieronder lees je over de basisprincipes van deze techniek.

Het beginsel van elasticiteit

De tape die bij onze medical taping in Eindhoven wordt gebruikt, is elastisch. Dit betekent dat het de natuurlijke beweging van het lichaam niet beperkt, iets wat bij gewone tape wel het geval zou zijn. Door de elasticiteit van de tape, kan de fysiotherapeut nauwkeurig bepalen hoeveel weerstand de spier of het gewricht ondervindt tijdens bewegingen.

Het aanbrengen van de tape

Het correct aanbrengen van de tape is van cruciaal belang. De fysiotherapeut zal specifieke patronen gebruiken, afhankelijk van het doel van de behandeling. Daarbij wordt de huid licht opgerekt wanneer de tape wordt aangebracht. Deze lichte spanning zorgt ervoor dat de tape, en daarmee de huid, meer ruimte krijgt voor de interventie die het op de spieren of de bloedsomloop moet uitvoeren.

De voordelen in het kort

Een van de grote voordelen van medical taping is dat het de doorbloeding kan verbeteren en het lymfesysteem kan ondersteunen. Uiteraard gaat dit hand in hand met specifieke therapeutische doelen die de patiënt heeft.

Toepassingen in verschillende fasen van fysiotherapeutische behandeling

Acute fase: oedeem en pijnbestrijding

In de acute fase van een letsel kan medical taping helpen bij het verminderen van de zwelling. Door de juiste techniek aan te wenden kan de therapeut een drukverandering creëren die vocht beter laat afvloeien. Ook kan de tape pijn verminderen door bepaalde zenuwuiteinden te beïnvloeden.

Subacute fase: verbeterde spierfunctie

Naarmate de patiënt naar herstel vordert, kan medical taping de spierfunctie ondersteunen en verbeteren. Bij bepaalde blessures kan deze techniek de spieren helpen hun correcte stand weer in te nemen en nemen ze een deel van de werking van de gewonde spier over.

Chronische fase: continuïteit in Herstel

Met behulp van de tape kan een fysiotherapeut een patiënt in de chronische fase ondersteunen om de ‘nieuwe’, wellicht aangepaste, manier van bewegen te verankeren. Hiermee wil men niet alleen ongemak verlichten, maar ook actief herstel bevorderen.

Case studies en voorbeelden uit de praktijk

Om de voordelen van medical taping verder te belichten, kunnen we ons wenden tot echte voorbeelden uit de praktijk. Bij deze casestudies zullen we zien hoe medical taping daadwerkelijk bijdraagt aan het herstel en de ondersteuning van patiënten.

Voorbeeld 1: enkelverstuiking

Een veelvoorkomende sportblessure is een enkelverstuiking. Wanneer een fysiotherapeut medical taping toepast bij deze blessure, kan het helpen om stabiliteit te bieden aan het gewricht terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. Hierdoor kan de atleet vaak eerder zijn of haar sportactiviteiten hervatten.

Voorbeeld 2: schouderklachten

Voor patiënten met schouderklachten kan medical taping de juiste spieractiviteit stimuleren, wat bijdraagt aan een verminderd ongemak bij dagelijkse bewegingen en het opbouwen van kracht in de schouder.

Voorbeeld 3: lage rugpijn

Bij lage rugpijn kan medical taping ondersteunen bij het handhaven van een goede houding en het verminderen van de spierspanning. Dit kan leiden tot minder pijn en een sneller herstel.

Hoe patiënten kunnen profiteren

Het moge duidelijk zijn dat medical taping een waardevolle aanvulling kan zijn op de fysiotherapie. Laten we eens bekijken hoe patiënten kunnen profiteren van deze techniek.

Sneller en completer herstel

Door een actievere ondersteuning van het lichaam bij het herstelproces kan het gebruik van medical taping het herstel bespoedigen.

Pijnverlichting

Het beïnvloeden van de zenuwuiteinden kan bijdragen aan het verminderen van pijn, wat voor veel patiënten een belangrijke drijfveer is om therapie vol te houden.

Ondersteuning bij dagelijkse activiteiten

Tape kan, zeker in combinatie met gerichte oefentherapie, patiënten helpen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten en bij het herwinnen van vertrouwen in hun lichaam.

Is medical taping de toekomst van fysiotherapie?

Hoewel het te vroeg is om definitief te zeggen dat medical taping de traditionele fysiotherapeutische technieken zal vervangen, is het zeker een waardevol instrument in de gereedschapskist van de moderne fysiotherapeut. Voor patiënten kan dit betekenen dat ze sneller en effectiever geholpen worden bij hun herstel en het hervinden van een optimale gezondheid. Met de juiste behandeling bij onze fysiotherapie in Eindhoven kan de medical taping een blijvende impact hebben op snel en effectief herstel.