Ga naar hoofdinhoud

Hoe Dry Needling Jouw Schouderpijn Voorgoed Kan Verminderen

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op05-10-2023

Introductie

Schouderpijn komt helaas steeds vaker voor in de huidige samenleving. Dit komt vooral door de toename van zittende kantoorbanen en de afname van algehele lichaamsbeweging. Gelukkig is aanhoudende schouderpijn vaak goed te behandelen. De behandelopties zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De fysiotherapeut geeft vaak voorlichting, adviezen en oefentherapie gericht op het versterken van de schouderspieren. De fysiotherapeutische behandeling kan worden aangevuld met technieken zoals mobilisaties, dry needling, taping en massage. In dit artikel geven wij jou meer informatie over Dry Needling bij aanhoudende schouderpijn. 

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een behandelmethode waarbij een dunne ‘droge’ naald wordt gebruikt om spieren direct aan te prikken. De naald wordt ingebracht in een zogeheten ‘triggerpoint’ (ook wel spierknoop genoemd), waarna de spier op die manier snel en langdurig kan ontspannen.

Dry Needling en acupunctuur worden vaak met elkaar verward. Een belangrijk verschil is dat er bij Dry Needling geen vloeistof in de spier wordt gespoten. Bij acupunctuur worden vaak meerdere oppervlakkige naalden in het lichaam gezet, die daar enige tijd blijven zitten met als doel de lichaamsenergie positief te beïnvloeden.

Hoe Werkt Dry Needling voor de Schouder?

Dry Needling voor de schouder richt zich op het verminderen van spierspanning. In eerste instantie diagnosticeert de fysiotherapeut de klacht en bepaalt welke spieren betrokken zijn bij de schouderklacht. De fysiotherapeut zoekt specifiek naar spieren met de bewuste triggerpoints. Vervolgens wordt er een dunne naald direct in de triggerpoint ingebracht. Als de juiste triggerpoint wordt aangeprikt, spant de spier zich kort aan. De fysiotherapeut monitort hierbij jouw reactie op de behandeling. 

Het positieve effect van Dry Needling op pijnlijke triggerpoints is wetenschappelijk bewezen. Uit onderzoek blijkt dat Dry Needling kan helpen bij het verminderen van spierspanning, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van pijn. Ook lijkt het verandering in de fascia teweeg te brengen. Fascia is het bindweefsel dat spieren, botten en organen omhult. 

Voordelen van Dry Needling voor Schouderpijn

Hieronder geven wij de voordelen van Dry Needling voor aanhoudende schouderpijn:

  • Dry Needling geeft directe verlichting van spierspanning. Door Dry Needling kunnen de triggerpoints ontspannen, waarna de spierspanning afneemt.
  • Dry Needling bevordert de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer naar het gebied. Dit is belangrijk voor het weefselherstel. Daarnaast vermindert het hiermee pijn- en ontstekingsprocessen. 
  • Dry Needling kan helpen bij het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder. Doordat de spierspanning afneemt, kan de schouder weer beter beweeglijk worden. 
  • Dry Needling kan helpen bij het beheersen van chronische pijn, vooral wanneer het gericht is op triggerpoints die betrokken zijn bij langdurige schouderpijn. 

Veelgestelde Vragen over Dry Needling

Is dry needling pijnlijk?

De pijnbeleving tijdens Dry Needling kan variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen voelen weinig tot geen ongemak, terwijl anderen wel pijn ervaren. Het gevoel wordt vaak beschreven als een korte spierkramp of een diepe, doffe pijn op de plaats waar de naald wordt gezet. Dit gevoel is echter maar van korte duur.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor resultaat?

Ook het aantal behandelingen kan variëren van persoon tot persoon. Dry Needling vindt in principe één keer per week plaats, waarna de behandeling na 2-3 sessies wordt geëvalueerd. Indien er een positief effect is, kan de behandeling herhaald worden. Indien er geen effect is, zal de behandeling niet herhaald worden.

Zijn er bijwerkingen?

Over het algemeen kent Dry Needling weinig bijwerkingen. Het kan voorkomen dat je tijdens de behandeling begint te transpireren, omdat het autonome zenuwstelsel een reactie geeft. Als er tijdens de behandeling een klein bloedvaatje geraakt wordt, kan dit soms een blauwe plek geven. Deze verdwijnt vanzelf weer binnen enkele dagen.

Conclusie

Dry Needling wordt veelal beschouwd als een effectieve aanvullende behandeling bij schouderpijn. Dit is vooral wanneer er sprake is van verhoogde spierspanning met zogeheten ‘triggerpoints’. Een effectieve behandeling van Dry Needling geeft directe verlichting van spierspanning en bevordert de bloedcirculatie. De behandeling kan hiermee helpen bij het verminderen van (chronische) pijnklachten en het verbeteren van de beweeglijkheid van de schouder.

Zet de Stap naar Pijnvrij Bewegen

Ervaar je zelf aanhoudende schouderpijn? Zet de stap naar pijnvrij bewegen! Maak direct een afspraak bij één van onze fysiotherapeuten. Zij kunnen jouw klacht in kaart brengen en de behandeling van Dry Needling inzetten.