Ga naar hoofdinhoud

Ergonomische tips voor een rugvriendelijke werkplek

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op16-11-2023

We brengen het grootste deel van onze werkdag zittend op een stoel door, constant starend naar ons computerscherm. Onze houding draagt in hoge mate bij aan onze algehele lichamelijke gezondheid, met name rugpijn. Het negeren van rugpijn kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. Naarmate we ouder worden, wordt het noodzakelijk om beter voor onze rug te zorgen. Daarom is het belangrijk om de ergonomie van een rugvriendelijke werkplek te begrijpen.

Als fysiotherapie uit Eindhoven delen we een aantal effectieve ergonomische tips om je te helpen een gezonde en comfortabele werkomgeving voor je wervelkolom te behouden.

Kies een comfortabele stoel

Het eerste waar je rekening mee moet houden bij het creëren van een comfortabele en ergonomisch correcte werkplek is op welke stoel je zit. Een goede stoel moet in hoogte verstelbaar zijn, comfortabel zitten en lendensteun bieden aan je onderrug. Bovendien moet je er gemakkelijk bewegingen mee kunnen maken, zoals draaien, kantelen en door de kamer rollen. Investeer dus in een ergonomische stoel van goede kwaliteit die je kan helpen de juiste houding aan te houden.

Bureauhoogte

Het tweede belangrijke punt om te overwegen is de hoogte van het bureau. Voor een optimale uitlijning van de wervelkolom moet je ervoor zorgen dat je bureau de juiste hoogte heeft. In het ideale geval is de hoogte van het bureau zodanig dat je onderarmen parallel aan de grond zijn en je polsen comfortabel op het bureau rusten. Zo vermijd je onnodige druk op je nek en rug tijdens het typen.

Neem pauzes en stretch

Langdurig zitten belast je rug, wat pijn en stijfheid kan veroorzaken. Daarom is het aan te raden om regelmatig te pauzeren en te rekken om de spanning te verlichten. Jouw achterste heeft na verloop van tijd een pauze nodig, dus sta op en beweeg rond het kantoor. Je kunt snel even lopen en strekken aan je bureau om elke vorm van rugpijn te voorkomen.

Voeg wat beweging toe aan je dag

Het opnemen van enkele eenvoudige oefeningen in je dagelijkse routine kan je helpen jouw kern te versterken, je evenwicht te verbeteren en de vatbaarheid voor rugpijn te verminderen. Probeer wat basis yoga houdingen, planken of squats tijdens je pauzes om je rugspieren actief te houden.

Plaatsing van beeldscherm en toetsenbord

Zorg er altijd voor dat je computermonitor op een comfortabele en ergonomische hoogte staat, zodat je nek in een neutrale positie staat. De bovenkant van je monitor moet op of iets onder ooghoogte staan, en de afstand van het scherm moet ongeveer een armlengte zijn. Deze positie vermindert de stress op je nek, schouders en ogen en houdt ze de hele dag ontspannen. Het toetsenbord moet ook dicht genoeg bij het bureau liggen om te voorkomen dat u er naar reikt, omdat dit onnodige spanning op je schouder- en nekspieren kan veroorzaken. Een goede gewoonte is om het toetsenbord en het beeldscherm op de juiste afstand en in de juiste hoek te houden om de ruggengraat uitgelijnd te houden.

Gebruik een headset voor telefoongesprekken

Als je vaak telefoneert, is het een goed idee om te investeren in een headset voor comfortabele communicatie. Als je de telefoon tussen je oor en je schouder houdt, kan dat leiden tot nekpijn. Na verloop van tijd kan de schade behoorlijk oplopen. Daarom biedt een headset handsfree gemak terwijl je tegelijkertijd aan de computer werkt.

Vermijd rugpijn

Als je deze ergonomische tips opvolgt, kun je rugpijn voorkomen en verlichten en tegelijkertijd een gezonde, productieve en comfortabele werkplek creëren. Met de juiste stoel, het juiste bureau en de juiste computeropstelling komt u een heel eind bij het verzorgen van je wervelkolom. Onthoud dat voorkomen beter is dan genezen en dat het nooit te vroeg of te laat is om voor de gezondheid van je wervelkolom te zorgen. Breng dus veranderingen aan in je werkomgeving en neem de nodige stappen om een ergonomische, rugvriendelijke werkomgeving te creëren.