Ga naar hoofdinhoud

Het belang van arbeidsfysiotherapie voor werknemers

SchrijverWebsiteWonders
Onderwerpblog
Gepubliceerd op16-02-2024

Onze werkplek is vaak een tweede thuis, een plek waar we vele uren van onze dag doorbrengen. De fysieke en mentale eisen die ons beroep stelt, kunnen hun tol eisen, wat de werkprestaties beïnvloedt en kan leiden tot gezondheidsproblemen. Arbeidsfysiotherapie speelt een belangrijke rol in het welzijn en de gezondheid van werknemers. In dit artikel gaan we dieper in op het belang van arbeidsfysiotherapie en hoe zowel werknemers als bedrijfsleiders hierin een proactieve rol kunnen spelen.

Wat is arbeidsfysiotherapie?

Arbeidsfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op de bevordering van ergonomie en het voorkomen en behandelen van werkgerelateerde klachten. Het gaat om het analyseren en optimaliseren van werkplekken, waardoor lichamelijke klachten voorkomen kunnen worden en werknemers een gezonde werkhouding aannemen.

Voordelen van arbeidsfysiotherapie voor werknemers

  • Preventie van klachten: door in een vroeg stadium te richten op preventie, kunnen veel voorkomende klachten zoals rugpijn, RSI (repetitive strain injury) en burn-out voorkomen worden.
  • Re-integratie na ziekte: arbeidsfysiotherapie ondersteunt werknemers die na ziekte of een ongeval weer aan het werk gaan, zodat dit op een verantwoorde en duurzame manier kan gebeuren.
  • Verhoging van productiviteit: een pijnvrije en gemotiveerde werknemer zal efficiënter en met meer plezier werken, wat resulteert in een hogere productiviteit.
  • Verbeterde ergonomie op de werkvloer: een arbeidsfysiotherapeut kan advies geven over de optimale inrichting van een werkplek, waarmee klachten door een verkeerde houding of repeterende bewegingen worden opgevangen.

Hoe kunnen bedrijfsleiders bijdragen?

Een proactieve aanpak vanuit bedrijfsleiders kan een wereld van verschil maken in de gezondheid en het welzijn van hun werknemers.

  • Investeren in ergonomische middelen: het ter beschikking stellen van ergonomische bureaustoelen, verstelbare bureaus en andere hulpmiddelen kan het comfort en de productiviteit verhogen.
  • Workshops en trainingen: periodieke workshops of trainingen over ergonomie en gezond werken zijn cruciaal om bewustzijn te creëren en werknemers te onderwijzen over goede werkpraktijken.
  • Samenwerken met een arbeidsfysiotherapeut: regelmatige raadplegingen met een arbeidsfysiotherapeut kunnen helpen om werkplekken te analyseren en een gezonde werkomgeving te cultiveren.
  • Een cultuur van welzijn promoten: creëer een werkcultuur waar gezondheid en welzijn centraal staan en waar werknemers zich ondersteund voelen om hulp te zoeken wanneer dat nodig is.

Een gezonde werkplek

Het belang van arbeidsfysiotherapie kan niet genoeg benadrukt worden. Of je het nu gaat om een werknemer die last heefft van werkomstandigheden, of bedrijfsleider die het ziekteverzuim wil verminderen en de algehele prestaties wil verbeteren, arbeidsfysiotherapie kan een sleutelrol spelen in je strategie voor een gezonde werkplek. Door samen te werken en het welzijn van werknemers voorop te stellen, kunnen niet alleen lichamelijke klachten beperkt worden, maar ook wordt een basis gelegd voor een positieve werkervaring en een succesvol bedrijf. Bij onze fystiotherapie in Eindhoven bieden we veel verschillende behandelingen, waaronder ook arbeidsfysiotherapie.