Ga naar hoofdinhoud

Hoe fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de botdichtheid bij osteoporose

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op07-12-2023

Osteoporose is een aandoening waarbij de dichtheid van de botten afneemt en het risico op fracturen en breuken toeneemt. Deze aandoening treft veel mensen. Dit komt vooral voor bij vrouwen nadat ze de menopauze hebben bereikt. Het goede nieuws is dat er iets aan te doen is. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de botdichtheid bij mensen met osteoporose. Met behandelingen kan osteoporose worden voorkomen. In dit artikel zullen we uitleggen hoe fysiotherapie werkt en welke oefeningen effectief kunnen zijn.

Krachttraining

Een van de belangrijkste manieren waarop fysiotherapie kan helpen bij osteoporose, is door middel van krachttraining. Krachttraining kan de botdichtheid verhogen door de stress die op de botten wordt uitgeoefend tijdens de training. Dit kan helpen het verlies van botmassa te verminderen en het risico op botbreuken te verminderen. Een fysiotherapeut kan een trainingsprogramma op maat maken dat geschikt is voor de individuele behoeften van de patiënt.

Mobiliteitsoefeningen

Naast krachttraining kunnen we bij onze fysiotherapie in Eindhoven helpen bij het verbeteren van de mobiliteit en het verminderen van de pijn die gepaard gaat met osteoporose. Oefeningen voor mobiliteit en flexibiliteit kunnen helpen om stijfheid en pijn in de gewrichten te verminderen, wat kan bijdragen aan het verbeteren van de algehele gezondheid en het welzijn van de patiënt.

Houding

Een slechte houding kan de kans op fracturen vergroten en het risico op osteoporose verhogen. Fysiotherapie kan helpen om de houding van de patiënt te verbeteren, waardoor de kans op fracturen wordt verminderd. Een fysiotherapeut kan oefeningen voorschrijven die gericht zijn op het versterken van de spieren die belangrijk zijn voor een goede houding.

Valpreventie

Een val kan ernstige gevolgen hebben voor mensen met osteoporose. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van het risico op vallen door het verbeteren van de balans en stabiliteit. Een fysiotherapeut kan een valpreventie-programma op maat maken dat de specifieke behoeften van de patiënt aanpakt en zo helpen om fracturen te voorkomen.

Levensstijlveranderingen

Naast fysiotherapie is het ook belangrijk om bepaalde levensstijlveranderingen aan te brengen om osteoporose te behandelen en te voorkomen. Dit omvat een gezonde voeding met voldoende calcium en vitamine D, en stoppen met roken. Een fysiotherapeut kan advies geven over de juiste levensstijlveranderingen die nodig zijn om osteoporose te behandelen en te voorkomen.

Verbeter de botdichtheid

Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen bij de behandeling van osteoporose en het verminderen van het risico op botbreuken. Door middel van krachttraining, mobiliteitsoefeningen, houdingstraining, valpreventie en levensstijlveranderingen kan fysiotherapie helpen om de botdichtheid te verbeteren en de algehele gezondheid en het welzijn van de patiënt te verbeteren. Het is belangrijk om een fysiotherapeut te raadplegen voor een gepersonaliseerd behandelplan dat past bij de individuele behoeften van de patiënt. Wacht niet langer en neem gerust contact op met een van fysiotherapeuten om het beste behandeltraject te vinden dat bij u past.