Ga naar hoofdinhoud

Hoe fysiotherapie kan helpen bij neurologische aandoeningen zoals MS en parkinson

SchrijverThijme
Onderwerpblog
Gepubliceerd op19-06-2024

Neurologische aandoeningen zoals MS (multiple sclerose) en Parkinson kunnen een enorme invloed hebben op je dagelijkse leven. Gelukkig kan fysiotherapie van grote waarde zijn in het beheren van deze aandoeningen. In dit blogbericht bespreken we hoe fysiotherapie kan helpen, welke technieken het meest effectief zijn, en waarom het essentieel is voor mensen met MS en Parkinson. Lees verder om te ontdekken hoe je je mobiliteit, kracht en algehele welzijn kunt verbeteren met de hulp van een fysiotherapeut in Eindhoven.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is een gezondheidszorgdiscipline die zich richt op het verbeteren van de fysieke functionaliteit en mobiliteit door middel van oefeningen, manuele therapie en andere technieken. Het doel is om pijn te verminderen, letsels te voorkomen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

De rol van fysiotherapie bij neurologische aandoeningen

Bij neurologische aandoeningen zoals MS en Parkinson speelt fysiotherapie een cruciale rol. Deze aandoeningen kunnen leiden tot problemen met lopen, evenwicht, kracht, en coördinatie. Een fysiotherapeut in Eindhoven kan je helpen deze uitdagingen aan te pakken door middel van op maat gemaakte oefenprogramma’s en behandelingen.

 1. Verbetering van mobiliteit

Een van de belangrijkste voordelen van fysiotherapie is de verbetering van mobiliteit. Door regelmatige oefeningen en mobilisatietechnieken kan fysiotherapie de stijfheid verminderen en je helpen soepeler te bewegen.

 1. Evenwichtsoefeningen

Evenwichtsproblemen zijn gebruikelijk bij zowel MS als Parkinson. Fysiotherapeuten kunnen specifieke oefeningen aanbieden die je evenwicht en coördinatie verbeteren, waardoor het risico op vallen vermindert.

 1. Krachttraining

Krachtverlies is een veelvoorkomend symptoom van neurologische aandoeningen. Door middel van gerichte krachttraining kunnen fysiotherapeuten je helpen je spierkracht te behouden of te verbeteren.

Specifieke technieken gebruikt door fysiotherapeuten

Er zijn verschillende technieken die fysiotherapeuten gebruiken om mensen met neurologische aandoeningen te helpen. Hieronder bespreken we enkele van de meest effectieve methoden.

Manuele therapie

Onze manuele therapie in Eindhoven is een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie waarbij de therapeut zijn handen gebruikt om gewrichten te manipuleren en mobiliseren. Dit kan bijzonder nuttig zijn bij het verlichten van stijfheid en pijn, en het verbeteren van de bewegingsvrijheid.

 1. Joint mobilization

Dit omvat zachte technieken om de bewegingsvrijheid van gewrichten te verbeteren. Het kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de functionaliteit.

 1. Massage

Massage kan spierspanning verlichten en de bloedcirculatie verbeteren, wat vooral nuttig kan zijn voor mensen met MS en Parkinson die vaak last hebben van spierstijfheid en krampen.

 1. Myofasciale release

Dit is een techniek die zich richt op het losmaken van de fascia (bindweefsel) rond de spieren. Het kan helpen bij het verminderen van spanning en het verbeteren van de mobiliteit.

Oefentherapie

Oefentherapie is een ander belangrijk onderdeel van fysiotherapie voor neurologische aandoeningen. Het omvat een reeks oefeningen die zijn ontworpen om je kracht, flexibiliteit, en coördinatie te verbeteren.

 1. Aerobe oefeningen

Aerobe oefeningen zoals wandelen, fietsen of zwemmen kunnen je cardiovasculaire gezondheid verbeteren en je energieniveau verhogen.

 1. Rekoefeningen

Rekoefeningen helpen bij het behouden van de flexibiliteit van je spieren en gewrichten. Dit is cruciaal om stijfheid te voorkomen en de bewegingsvrijheid te behouden.

 1. Functionele training

Functionele training richt zich op oefeningen die je helpen bij dagelijkse activiteiten zoals opstaan uit een stoel, traplopen, en boodschappen dragen.

De voordelen van fysiotherapie voor MS patiënten

Vermindering van spasticiteit

Spasticiteit is een veelvoorkomend symptoom van MS en kan leiden tot pijnlijke spierspasmen. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van spasticiteit door middel van stretchoefeningen en ontspanningstechnieken.

Verbeterde coördinatie en balans

MS kan invloed hebben op je coördinatie en balans, wat het risico op vallen verhoogt. Fysiotherapie kan specifieke oefeningen bieden om deze vaardigheden te verbeteren, waardoor je veiliger en zelfverzekerder kunt bewegen.

Behoud van spierkracht

Spierzwakte is een veelvoorkomend probleem bij MS. Door regelmatige fysiotherapie kun je je spierkracht behouden en zelfs verbeteren, wat essentieel is voor je algehele mobiliteit en functioneel vermogen.

De voordelen van fysiotherapie voor parkinson patiënten

Verbetering van gang en mobiliteit

Parkinson kan leiden tot problemen met lopen, zoals een schuifelende gang en bevriezing van bewegingen. Fysiotherapie kan je helpen je gang te verbeteren door middel van looptraining en oefeningen die je mobiliteit vergroten.

Vermindering van tremoren

Tremoren zijn een veelvoorkomend symptoom van Parkinson. Hoewel fysiotherapie tremoren niet volledig kan elimineren, kunnen specifieke oefeningen en technieken helpen om ze te verminderen en beter te beheersen.

Verbetering van houding en evenwicht

Parkinson kan leiden tot houdingsproblemen en evenwichtsstoornissen, wat het risico op vallen verhoogt. Fysiotherapie kan je helpen je houding te verbeteren en je evenwicht te herwinnen door middel van gerichte oefeningen en training.

Waarom kiezen voor een fysiotherapeut achtse barrier?

Als je in Eindhoven woont, heb je geluk! Er zijn tal van gekwalificeerde fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van neurologische aandoeningen zoals MS en Parkinson. Hier zijn enkele redenen waarom je zou moeten overwegen om een fysiotherapeut in Eindhoven te raadplegen:

 1. Lokale expertise

Lokale fysiotherapeuten hebben kennis van de beste behandelingsmethoden en kunnen je doorverwijzen naar andere lokale gezondheidszorgspecialisten indien nodig.

 1. Gemak en toegankelijkheid

Met een fysiotherapeut in Eindhoven hoef je niet ver te reizen voor je behandelingen, wat het proces veel gemakkelijker en minder stressvol maakt.

 1. Gemeenschapsgevoel

Door te kiezen voor een lokale fysiotherapeut, maak je deel uit van een gemeenschap van zorgverleners en patiënten die samen werken aan het verbeteren van hun gezondheid en welzijn.

Hoe te beginnen met fysiotherapie

Stap 1: zoek een gekwalificeerde fysiotherapeut

Begin met het zoeken naar een gekwalificeerde fysiotherapeut, zoals onze fysiotherapie in Eindhoven, die ervaring heeft met het behandelen van aandoeningen. Je kunt online recensies lezen, aanbevelingen vragen van vrienden en familie, of je huisarts om een verwijzing vragen.

Stap 2: maak een afspraak voor een intakegesprek

Een intakegesprek is een belangrijk eerste stap. Tijdens deze afspraak zal de fysiotherapeut je gezondheidsgeschiedenis doornemen, je huidige symptomen beoordelen, en een behandelplan op maat maken.

Stap 3: volg je behandelplan

Zodra je behandelplan is opgesteld, is het belangrijk om je eraan te houden. Dit betekent regelmatig je fysiotherapiesessies bijwonen, thuis oefeningen doen, en open communiceren met je therapeut over je vooruitgang en eventuele zorgen.

De toekomst van fysiotherapie voor neurologische aandoeningen

De toekomst van fysiotherapie ziet er veelbelovend uit, vooral voor mensen met neurologische aandoeningen. Met voortdurende innovaties in technologie en behandelingsmethoden, zullen er steeds meer opties beschikbaar zijn om je te helpen je mobiliteit, kracht, en algehele kwaliteit van leven te verbeteren.

Innovatieve behandelingen

Van virtual reality tot robotica, er komen steeds meer innovatieve behandelingsopties beschikbaar die fysiotherapie nog effectiever maken. Deze technologieën kunnen je helpen bij het uitvoeren van oefeningen, het verbeteren van je coördinatie, en het herstellen van verloren functies.

Betere toegankelijkheid

Met de opkomst van telehealth en online fysiotherapieplatforms, wordt fysiotherapie steeds toegankelijker voor mensen met neurologische aandoeningen. Dit betekent dat je nu vanuit het comfort van je eigen huis toegang hebt tot hoogwaardige zorg.

Meer onderzoek en bewustwording

Naarmate er meer onderzoek wordt gedaan naar de voordelen van fysiotherapie voor neurologische aandoeningen, zal de bewustwording groeien. Dit zal leiden tot betere behandelingsopties en meer ondersteuning voor mensen zoals jij.

De juiste behandeling

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in het beheer van neurologische aandoeningen zoals MS en Parkinson. Door samen te werken met een gekwalificeerde fysiotherapeut in Eindhoven, kun je je mobiliteit verbeteren, je kracht vergroten en je algehele kwaliteit van leven verbeteren. Of je nu last hebt van evenwichtsproblemen, spierzwakte of coördinatieproblemen, of een kijke je wilt nemen bij onze andere behandelingen zoals: dry needling, sportmassage of slaaptherapie in Eindhoven. fysiotherapie kan je helpen deze uitdagingen aan te pakken en je leven weer in eigen hand te nemen.

Wacht niet langer! Neem vandaag nog contact op met onze fysiotherapie in Eindhoven en Woensel en ontdek hoe fysiotherapie je kan helpen je doelen te bereiken en je gezondheid te verbeteren.