Ga naar hoofdinhoud

Hoe oncologische fysiotherapie helpt bij revalidatie na kankerbehandeling

SchrijverWebsiteWonders
Onderwerpblog
Gepubliceerd op16-02-2024

Kanker en de bijbehorende behandelingen kunnen een enorme impact hebben op het fysieke en mentale welzijn van een persoon. Gelukkig biedt oncologische fysiotherapie hoop en ondersteuning bij het herstelproces. In dit artikel bespreken we hoe oncologische fysiotherapie kan helpen bij de revalidatie na kankerbehandeling en de kwaliteit van leven voor patiënten kan verbeteren.

Wat is oncologische fysiotherapie?

Oncologische fysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die zich richt op het ondersteunen van kankerpatiënten. Zowel tijdens als na de behandelingen kunnen diverse lichamelijke problemen ontstaan, zoals vermoeidheid, pijn, beperkingen in beweging en afname van spiermassa en conditie. De oncologische fysiotherapeut werkt samen met de patiënt om deze klachten aan te pakken en het herstel te bevorderen.

De rol van de oncologische fysiotherapeut

De oncologische fysiotherapeut bij onze fysiotherapie in Eindhoven is een expert op het gebied van de gevolgen van kanker en de behandeling ervan op het bewegingsapparaat. Deze specialist beoordeelt de fysieke situatie van de patiënt en ontwikkelt een op maat gemaakt revalidatieprogramma. Hierin staan het verbeteren van bewegingsvrijheid, het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen, en het verminderen van pijn en vermoeidheid centraal.

Waarom is oncologische fysiotherapie belangrijk?

Kankerpatiënten kampen vaak met verminderde fysieke functies door zowel de ziekte als de behandelmethoden zoals chirurgie, bestraling en chemotherapie. Oncologische fysiotherapie speelt een cruciale rol in:

  • Het bevorderen van onafhankelijkheid: door het verbeteren van mobiliteit en zelfredzaamheid.
  • Verlichten van symptomen: zoals pijn en lymfoedeem, een veelvoorkomende complicatie na kankeroperaties.
  • Verbeteren van algemene conditie: door gerichte oefeningen die helpen bij het herwinnen van kracht en uithoudingsvermogen.
  • Psychologische ondersteuning: lichaamsbeweging kan bijdragen aan een positiever zelfbeeld en het verminderen van depressieve gevoelens.

Hoe ziet een behandelplan eruit?

Het behandelplan is volledig gepersonaliseerd en wordt afgestemd op de individuele situatie, mogelijkheden en doelen van de patiënt. Het kan bestaan uit:

  • Krachttraining: om spiermassa op te bouwen en kracht te verhogen.
  • Aerobe Oefeningen: voor het verbeteren van het uithoudingsvermogen en het verminderen van vermoeidheid.
  • Flexibiliteitsoefeningen: om de bewegingsvrijheid te bevorderen.
  • Oedeemtherapie: bij lymfoedeem wordt manuele lymfe drainage of bandagering toegepast.
  • Ademhalingsoefeningen: voor patiënten met longkanker of na longresecties.

Elk programma is progressief, wat betekent dat de intensiteit en complexiteit toenemen naarmate de patiënt sterker wordt.

Verhalen van patiënten

Echte verhalen van patiënten die oncologische fysiotherapie hebben ondergaan bij onze fysiotherapie in Einhoven en Woensel, kunnen zowel inspirerend als verhelderend zijn. Deze ervaringen laten zien hoe patiënten hun leven weer terugkrijgen en activiteiten hervatten die voorheen niet mogelijk waren.

Een betere kwaliteit van leven met oncologische fysiotherapie

Oncologische fysiotherapie biedt essentiële ondersteuning voor kankerpatiënten in alle stadia van hun ziekte en behandeling. Het streeft naar het verbeteren van de kwaliteit van leven en het bevorderen van een actief en voldoening gevend leven na kanker. Ben je een kankerpatiënt of ken je iemand die dit proces doormaakt? Aarzel dan niet om een oncologische fysiotherapeut te zoeken die gespecialiseerd is in kankerrevalidatie. Het is nooit te laat om aan je herstel te beginnen.