Ga naar hoofdinhoud

Inzicht in de oorzaken, symptomen en behandeling van rugpijn bij inademen

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op27-11-2023

Rugpijn is iets dat we allemaal minstens één keer in ons leven hebben ervaren. Daarnaast is het een van de meest voorkomende klachten van mensen. Heb je ooit pijn in je rug gevoeld bij het ademen? Deze aandoening kan zelfs de eenvoudigste taken ondraaglijk maken en immens ongemak veroorzaken. Misschien heb je al van alles geprobeerd: warme en koude therapieën, massages of pijnstillers zonder recept, maar de pijn blijft aanhouden. In dit artikel gaan we dieper in op deze aandoening en wat je kunt doen om de pijn te verlichten.

Oorzaken van rugpijn bij het ademen

Rugpijn kan door verschillende factoren worden veroorzaakt en als het gaat om pijn bij het ademen, zijn er specifieke oorzaken die daarmee verband houden. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn overbelasting of letsel van de spieren, een hernia, ontstoken ribkraakbeen of costochondritis. Ontstoken ribkraakbeen en costochondritis kunnen optreden bij een ontsteking van de gewrichten tussen de ribben en het borstbeen. Deze aandoening kan verergeren door diep in te ademen, zoals bij lachen of niezen.

Symptomen van rugpijn bij ademhalen

De symptomen van rugpijn bij het ademen kunnen variëren van een mild tot ernstig ongemak en kunnen ook je ademhalingspatronen belemmeren. Enkele van de symptomen die wij bij onze fysiotherapie in Eindhoven zien, zijn scherpe of stekende pijn in de rug bij diep inademen, pijn in de borstkas of ribbenkast door ontstoken kraakbeen en rugpijn die verergert bij bewegen. Sommige mensen ervaren ook kortademigheid, pijn op de borst of hoesten wanneer ze rugpijn hebben tijdens het ademen.

De symptomen van rugpijn bij inademen variëren van persoon tot persoon. Enkele veel voorkomende symptomen zijn:

  • Een scherpe pijn in de rug of borst bij diep inademen of hoesten
  • Pijn die uitstraalt naar de schouders of armen
  • Kortademigheid
  • Milde of hoge koorts
  • Aanhoudende hoest

Behandelopties voor rugpijn bij ademhalen

Behandelingsopties voor rugpijn bij ademhaling zijn gevarieerd, afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn oefeningen om de houding te verbeteren en de spierspanning te verlichten, het aanbrengen van ijs- of warmtekompressen op het getroffen gebied, het gebruik van ontstekingsremmers om zwelling en pijn te verminderen en fysiotherapie. In ernstigere gevallen kan een operatie nodig zijn om het probleem te verhelpen.

Preventie van rugpijn bij ademhalen:

Het voorkomen van rugpijn tijdens het ademen kan bestaan uit het aannemen van de juiste houding en het vermijden van plotselinge of onhandige bewegingen die de spieren kunnen belasten. Lichaamsbeweging en rekoefeningen kunnen ook helpen om de flexibiliteit te verbeteren en spierspanningen te voorkomen. Een gezond gewicht, gezonde voeding en een goede vochtbalans kunnen ook helpen om het risico op rugpijn te verminderen en het herstel van een blessure te vergemakkelijken.

Wanneer medische hulp zoeken?

Als de pijn in je rug ernstig is, aanhoudt of verergert, is het belangrijk om onmiddellijk medische hulp te zoeken. Als je last hebt van kortademigheid, pijn op de borst of hoesten terwijl u rugpijn hebt, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Dit kan duiden op een ernstiger aandoening waarvoor onmiddellijk medische hulp nodig is.

Vermijd rugpijn

Rugpijn bij ademhalen kan voor iedereen een ernstige en ongemakkelijke aandoening zijn om te ervaren. Het kan je vermogen om dagelijkse activiteiten uit te voeren belemmeren en de juiste behandeling is cruciaal. Inzicht in de oorzaken, symptomen en behandelmogelijkheden kan helpen om het ongemak en de pijn van rugpijn te verminderen en in de toekomst te voorkomen. Door een gezonde levensstijl aan te nemen en onmiddellijk medische hulp te zoeken als de symptomen verergeren, kunnen verdere complicaties worden voorkomen.