Ga naar hoofdinhoud

Diastase

Diastase is niet ernstig maar kan erg vervelend zijn. Meer weten over diastase? Lees hieronder meer informatie over deze klacht.

Wat is een diastase?

Een diastase is een verschijnsel waarbij de ruimte tussen de linker en rechter buikspier te groot is. Dit ontstaat wanneer de druk of trek aan de rechtse buikspieren groter is dan het weefsel daartussen aan kan. Soms is de druk van binnenuit te groot, soms is het weefsel te slap en vaak gaat het om een combinatie van beide.

Bij onvoldoende compensatie leidt dit tot krachtsverlies, een dikke buik houden, mogelijk rugpijn, bekkenbodemklachten en niet zwaar werk kunnen verrichten zonder pijn in bijvoorbeeld de rug.

Oorzaken van diastase

De klachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan tijdens de zwangerschap. De druk neemt toe door het groeiende kindje én onder invloed van hormonen neemt de stevigheid van het weefsel af. Een diastase in de laatste weken van de zwangerschap en in de periode daarna is dan ook volkomen normaal en zelfs noodzakelijk om de buik te kunnen laten groeien. De opening sluit bij meer dan de helft van de moeders na zes maanden, bij de rest duurt dit langer en verdient dit extra aandacht.

Naast zwangerschap zijn er nog andere oorzaken die een diastase, ook bij mannen, kunnen veroorzaken. Fors overgewicht of vaak en veel buikdruk maken (zware krachttraining, blaasinstrument bespelen of veel hoesten bij COPD) kunnen leiden tot een diastase.

Mogelijke klachten diastase

Een diastase is niet ernstig. De klachten kunnen echter wel erg vervelend zijn. Zo kan er sprake zijn van:

  • Een opgezette ‘zwanger ogende’ buik, ook mentaal ongemak
  • Krachtverlies: de spieren zorgen voor steun, opvangen van balansverstoringen en bewegingen
  • Lage rug- en bekkenklachten door onder andere te weinig steun van de buikspieren aan de voorzijde van de rug. Er ontstaat teveel spanning op de rugspieren.
  • Buik(spier)pijn of pijn rond de navel
  • Bekkenbodemklachten
  • Urine incontinentie, veroorzaakt door overactieve bekkenbodemspieren
  • Problemen met doorademen

Diastase behandeling in Eindhoven? Maak een afspraak.

Een diastase behandeling is goed mogelijk bij Fysio Achtse Barrier. Onze oefentherapeut kan samen met u zorgen voor het versterken van de andere buikspier-structuren, houding- en lifestyle adviezen geven en de klachten verminderen of zelfs opheffen.

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.