Ga naar hoofdinhoud

Onderbeenklachten

Pijn in het onderbeen kunnen zowel geleidelijk als acuut ontstaan. Fysiotherapie Achtse Barrier helpt u graag met het verhelpen van uw onderbeenklachten.

Het onderbeen bestaat uit twee botten, het scheenbeen en het kuitbeen. Onderbeenklachten is een grote verzameling van pijnklachten aan spieren, pezen en aders rondom deze botten. De pijnklachten kunnen zowel geleidelijk als acuut ontstaan.

Meest voorkomende onderbeenklachten

Er zijn vele oorzaken van onderbeenklachten mogelijk, elke klacht vraagt zijn eigen behandeling. De meest voorkomende
klachten zijn:

Mediaal tibiaal stress syndroom

Het mediaal tibiaal stress syndroom (MTSS) of shin splints is een overbelastingsblessure van het onderbeen. De spier achter het scheenbeen veroorzaakt overmatige trekkrachten aan de binnen-achterzijde van het scheenbeen. Als gevolg hiervan ontstaat er pijn, vaak aan het onderste tweederde deel aan de binnenzijde van het scheenbeen. De pijn is diffuus en zeurend aanwezig tijdens of na belasting.

Claudicatio Intermittens / etalagebenen

Claudicatio Intermittens of etalagebenen is een aandoening van de bloedvaten. Er wordt een krampende pijn gevoeld in het been of benen tijdens het lopen. Door even te stoppen verdwijnen de klachten, maar zodra er weer wordt gestart beginnen de klachten weer. Dit komt door een vernauwing (kalk en vettige substanties tegen de binnenwand) van de beenslagaders, waardoor de bloedtoevoer naar de benen verminderd. De beenspieren krijgen vervolgens te weinig zuurstof tijdens het lopen waardoor de pijn ontstaat.

Spierscheur of zweepslag van de kuit

Een spierscheur of zweepslag van de kuit treedt acuut op. Dit kan gebeuren door een val of ongeluk, maar ook tijdens het inzetten van een sprint of sprong. Daarnaast kan een langdurige overbelasting de kuitspier zo beschadigen dat een relatief kleine overbelasting ook een spierscheur veroorzaakt.

Op het moment van scheuren voelt men een felle pijn in de kuit. Sommige mensen beschrijven dit alsof ze een ‘klap’ tegen de kuit krijgen. Er kan een bloeduitstorting en/of zwelling optreden en het aanraken van de kuit is erg pijnlijk.

Achillespeesklachten

Bij achillespeesklachten zit de pijn in de pees zelf of bij de aanhechting op het hielbeen. De klachten ontstaan over het algemeen geleidelijk nadat de pees gedurende langere tijd is belast. De pees kan wat dikker zijn en directe druk op de pees of aanhechting is pijnlijk.
In het beginstadium spelen de klachten met name ná het sporten op. Later kunnen de klachten ook tijdens het sporten of zelfs continu in rust aanwezig zijn.

In een ernstig geval kan de pees ook scheuren, een achillespeesruptuur. Een ruptuur ontstaat bij een gezonde pees alleen als er extreme (trek)krachten op inwerken.

Onderbeenklachten behandelen in Eindhoven?

De therapeuten van Fysiotherapie Achtse Barrier in Eindhoven kunnen uw onderbeenklachten snel en effectief behandelen. U kunt snel weer pijnvrij sporten of uw dagelijkse activiteiten uitvoeren.

Maak een afspraak!

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.