Ga naar hoofdinhoud

Pijn in de schouder?

Een slijmbeursontsteking in de schouder komt vaak door overbelasting en kan pijnlijk zijn. Onze fysiotherapeuten helpen u met een passende behandeling.

Schouderklachten kunnen plotseling of geleidelijk ontstaan en kunnen heel pijnlijk en langdurig zijn. Deze klachten kunnen u beperken in uw vrije tijd, werk, hobby en/of sport. Vaak is er uitstraling naar de nek, bovenarm of hand en kunnen er tintelingen in de gehele arm ontstaan.
Schouderklachten zijn complex en daardoor moeilijk te diagnosticeren. Dit komt omdat het schoudergewricht uit een aantal gewrichten bestaat en in alle richtingen een grote en gecombineerde bewegingsuitslag mogelijk is.

Pijn in de schouder kan daardoor veel oorzaken hebben. Denk aan een verkeerde beweging, slechte houding, ongeluk of trauma, overbelasting, sport gerelateerde oorzaak of een combinatie van deze factoren.

Veelvoorkomende schouderklachten

KANS / RSI Klachten

KANS, Klachten Arm Nek Schouder, is de nieuwe benaming voor RSI klachten. Deze kans klachten worden in het algemeen gezien als overbelastingklachten en kunnen worden opgedeeld in ‘specifieke’ en ‘aspecifieke’ klachten. Specifieke KANS klachten zijn alle pijnklachten waarbij een duidelijke medische diagnose gesteld kan worden over de oorzaak van de klachten. Bij aspecifieke KANS klachten heeft een patiënt last van de nek, schouders en/of arm, zonder een medisch aantoonbare oorzaak van de klachten. De oorzaak kan liggen in fysieke belasting (herhalende bewegingen, statische bewegingen of een verkeerde houding), omgevingsfactoren of stress.

Artrose

Slijtage (artrose) in het schoudergewricht. Bij slijtage is het kraakbeen op het uiteinde van de botten gedeeltelijk of volledig beschadigd. Hierdoor komt bij bewegen van de schouder het bot van de bovenarm op het bot van het schouderblad. Dit kan als zeer pijnlijk worden ervaren en leidt tot beperkingen in het dagelijks leven zoals bovenhands werken of boodschappen doen.

Schouder impingement

Bij een schouder impingement worden er een aantal structuren ingeklemd tussen het dak van de schouder en de kop van het bovenarm bot. De ingeklemde structuren zijn vaak pezen of slijmbeurzen waarbij pijn optreedt als je de arm heft of naar binnen draait.

Frozen shoulder

Een frozen shoulder begint met pijn in de schouder die steeds erger wordt. Deze pijn komt door een ontsteking in het gewrichtskapsel. In de loop van enkele weken tot maanden kun je je schouder steeds minder goed bewegen, doordat het gewrichtskapsel verstijft. De schouder raakt ‘bevroren’ en kan in alle richtingen voorkomen. Vaak is er geen duidelijke oorzaak van een frozen shoulder aan te wijzen.

Slijmbeursontsteking

Om de spierpezen soepel langs het schouderdak te laten glijden zit er een met slijm gevulde holte, de slijmbeurs, tussen het schouderdak en de spierpezen. Wanneer de slijmbeurs geïrriteerd is zwelt deze op, waardoor de slijmbeurs sneller beklemd raakt in het gewricht. Dit zorgt voor pijn bij het omhoog bewegen van de arm en het slapen op de schouder.

Klachten na een operatie

Na een operatie zoals een cuffrepair, stabilisatie, schouderprothese, bicepspees afwijking of Thoracic Outlet Syndroom (TOS, zie hiervoor de kop Specialisaties – Thoracic Outlet Syndroom) kan fysiotherapie het herstel bespoedigen. De therapeut neemt samen met u de leefregels door, kan u helpen bij het mobiliseren van de schouder en geeft u oefeningen.

Schouderklachten behandeling in Eindhoven?

Fysiotherapie Eindhoven Achtse Barrier beschikt over fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn en ruime ervaring hebben in het schouder onderzoek en in de revalidatie van diverse schouderletsels. Ook is het mogelijk voor een éénmalig consult fysiotherapie te kiezen, om de klachten of het schouderletsel te beoordelen en advies uit te brengen.

Om onze kennis en expertise omtrent het behandelen van schouderklachten bij te houden én te verbreden nemen wij deel aan het schoudernetwerk. Dit is een netwerk van manueel- en fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van schouderklachten, waarbij krachten gebundeld worden en regelmatig overleg plaatsvindt.

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.