Ga naar hoofdinhoud

Mulligan therapie: verbeter je mobiliteit door beweging en mobilisatie

SchrijverThijme
Onderwerpblog
Gepubliceerd op29-05-2024

Mulligan therapie is een unieke vorm van fysiotherapie gericht op het verbeteren van mobiliteit door middel van mobilisatie en beweging. Deze benadering, ontwikkeld door Brian Mulligan, combineert passieve mobilisatie van gewrichten met actieve bewegingen van de patiënt, wat resulteert in directe verbetering van de functie en vermindering van pijn.

Het belang van mobilisatie en beweging

Mobilisatie en beweging zijn cruciale elementen voor een gezonde levensstijl, zowel in het dagelijks leven als tijdens sportactiviteiten. Regelmatige mobilisatie helpt stijfheid en pijn te verminderen, terwijl beweging de spierkracht en flexibiliteit verbetert. Dit is vooral belangrijk voor sporters en volwassenen die actief willen blijven of herstellen van blessures.

Mulligan therapie in de praktijk

Hoe werkt mulligan therapie?

Mulligan therapie combineert passieve mobilisatie en actieve bewegingen. Een fysiotherapeut zal een gewricht in een specifieke positie mobiliseren terwijl de patiënt een actieve beweging uitvoert. Deze techniek kan worden toegepast op verschillende gewrichten, zoals de wervelkolom, knieën, schouders en enkels. Het doel is om de normale beweging van het gewricht te herstellen en de functionele mobiliteit te verbeteren.

Voordelen van mulligan therapie

  • Verbeterde bewegingsbereik: patiënten ervaren vaak een onmiddellijke verbetering in hun bewegingsbereik.
  • Pijnvermindering: de combinatie van mobilisatie en beweging kan helpen bij het verminderen van pijn op korte en lange termijn.
  • Geschikt voor verschillende condities: deze therapie kan worden toegepast op tal van musculoskeletale aandoeningen, van acute blessures tot chronische pijnklachten.

Vergelijkende analyse: mulligan therapie versus andere therapieën

Manuele Therapie

Bij onze manuele therapie in Eindhoven richt zich op de behandeling van functiestoornissen in het bewegingsapparaat door middel van handmatige technieken. Hoewel beide therapieën mobilisatietechnieken gebruiken, onderscheidt Mulligan therapie zich door de actieve betrokkenheid van de patiënt tijdens de behandelingen.

Dry needling

Dry needling is een techniek waarbij naalden in triggerpoints in de spieren worden ingebracht om spierpijn en spanning te verlichten. Terwijl onze dry needling in Eindhoven zich richt op myofasciale pijnverlichting, richt Mulligan therapie zich meer op het herstellen van gewrichtsmobiliteit en functionaliteit.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is specifiek gericht op het behandelen van vochtophoping in het lichaam. Hoewel dit een andere focus heeft dan Mulligan therapie, kunnen beide therapieën complementair zijn, vooral voor patiënten die zowel mobiliteit als vochtregulatie willen verbeteren.

Mulligan therapie biedt een effectieve en unieke benadering voor het verbeteren van mobiliteit en het verminderen van pijn. Met bewezen voordelen voor zowel actieve volwassenen als sporters, is het een waardevolle toevoeging aan elke herstelstrategie. Overweeg vandaag nog om een afspraak te maken bij onze fysiotherapie in Eindhoven en ervaar zelf de voordelen van Mulligan therapie.