Ga naar hoofdinhoud

Osteoporose behandeling: de rol van fysiotherapie

SchrijverThijme
Onderwerpblog
Gepubliceerd op29-05-2024

Osteoporose, een ziekte die de botten verzwakt en broos maakt door te snelle botontkalking, is een groeiend gezondheidsprobleem. Deze aandoening verhoogt het risico op fracturen aanzienlijk, wat kan leiden tot ernstige gezondheidscomplicaties en verminderde levenskwaliteit. Gelukkig speelt fysiotherapie een essentiële rol bij zowel het verminderen van het risico op fracturen als bij het herstelproces na een fractuur. In deze blog bespreken we de verschillende manieren waarop fysiotherapie kan bijdragen aan de behandeling van osteoporose.

Wat is osteoporose?

Osteoporose is een aandoening waarbij de botdichtheid vermindert, waardoor botten fragiel en vatbaarder voor breuken worden. Dit komt doordat er meer botweefsel afgebroken wordt dan dat er nieuw botweefsel wordt aangemaakt. Veelvoorkomende breukplaatsen bij osteoporose zijn de heupen, polsen en wervelkolom. Osteoporose wordt vaak pas gediagnosticeerd na een breuk, omdat het in vroege stadia meestal geen symptomen vertoont.

De rol van fysiotherapie

Fysiotherapie speelt een cruciale rol in de behandeling van osteoporose. Het doel is om de botsterkte te verbeteren, het evenwicht en de coördinatie te optimaliseren en zo het risico op vallen en fracturen te verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop fysiotherapie van voordeel kan zijn:

1. Krachttraining

Krachttraining helpt bij het verbeteren van de botdichtheid en spierkracht. Oefeningen zoals gewichtheffen en weerstandsoefeningen stimuleren de botten om sterker te worden.

2. Balans- en coördinatieoefeningen

Door het verbeteren van balans en coördinatie kunnen patiënten het risico op vallen verminderen. Stabiliteitsoefeningen en evenwichtstrainingen zijn essentieel voor het voorkomen van valgerelateerde fracturen.

3. Mobiliteitsoefeningen

Het behouden van een goede mobiliteit is belangrijk om dagelijkse activiteiten uit te kunnen voeren zonder risico op blessures. Fysiotherapeuten kunnen specifieke mobiliteitsoefeningen aanbevelen die veilig zijn voor patiënten met osteoporose.

4. Houdingscorrectie

Een goede houding speelt een grote rol in het voorkomen van wervelkolomfracturen. Onze fysiotherapie uit Eindhoven kan helpen bij het aanleren van de juiste houdingstechnieken om de druk op de wervelkolom te verminderen.

Manuele therapie

Manuele therapie in Eindhoven biedt een hands-on benadering voor de behandeling van musculoskeletale aandoeningen, waaronder osteoporose. Door middel van manipulaties en mobilisaties kunnen manuele therapeuten pijn verminderen, de gewrichtsfunctie verbeteren en de algehele mobiliteit verhogen. Dit maakt het een effectieve aanvulling op traditionele fysiotherapie.

Dry needling

Dry needling is een techniek die steeds populairder wordt in de fysiotherapiewereld. Het is gericht op het verlichten van spierpijn en het verbeteren van de functie door het inbrengen van fijne naalden in gespannen spieren, ook wel triggerpoints genoemd. Voor patiënten met osteoporose kan dry needling in Eindhoven helpen bij het verminderen van spierspanning en pijn, wat kan bijdragen aan een betere mobiliteit en kwaliteit van leven.

Het belang van een geïntegreerde behandelingsaanpak

Bij de behandeling van osteoporose is het belangrijk om een geïntegreerde aanpak te hanteren. Dit betekent dat fysiotherapie, manuele therapie en dry needling samen kunnen werken om een holistische behandeling te bieden. In Eindhoven zijn er diverse praktijken die gespecialiseerd zijn in deze behandelingsmethoden en die een gepersonaliseerd behandelplan kunnen opstellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt.

Voorkom en verhelp klachten

Osteoporose is een ernstige aandoening die vraagt om een doordachte en effectieve behandelingsstrategie. Fysiotherapie, manuele therapie en dry needling in Eindhoven bieden waardevolle methoden om de botsterkte te verbeteren, pijn te verminderen en het risico op fracturen te verkleinen. Door samen te werken met gespecialiseerde therapeuten kunnen patiënten met osteoporose hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren en langer zelfstandig blijven.

Ben je geïnteresseerd in meer informatie over onze fysiotherapie in Eindhoven en Woensel? Neem dan contact op met ons op om een afspraak te maken en te ontdekken hoe deze behandelingen u kunnen helpen bij het beheersen van osteoporose.