Ga naar hoofdinhoud

Beweegprogramma’s

Wij verzorgen verschillende beweegprogramma’s vanuit de twee gezondheidscentra om chronische patiënten een optimale behandeling te bieden.

Wij verzorgen verschillende beweegprogramma’s vanuit de twee gezondheidscentra (Gezondheidscentrum Achtse Barrier en Medisch Centrum Artois). Dit is een samenwerkingsverband tussen verschillende zorgverleners in de Achtse Barrier (verenigd in ELZ’) om chronische patiënten een optimale behandeling te bieden.

Beweegprogramma Diabetes

Diabetes mellitus type 2 is één van de meest voorkomende aandoeningen in Nederland en naar verwachting zal het aantal diabetespatiënten de komende jaren fors stijgen. Bij diabetes type 2 reageert uw lichaam niet meer goed op insuline, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Dit resulteert in een hoog bloedsuikergehalte. Langdurige hoge waarden kunnen op termijn chronische complicaties veroorzaken. Het is belangrijk om het bloedsuikergehalte op peil te houden. Klik op het Beweegprogramma Diabetes voor meer informatie.

Beweegprogramma Artrose

Urine-incontinentie komt heel veel voor, maar is vaak ook heel goed te behandelen. Het Zorgprogramma Urine-incontinentie biedt mensen met klachten van onwillekeurig urineverlies hulp door het in kaart brengen, verminderen of opheffen van deze klachten. Er is een actief opsporingsprogramma. Het vaststellen van de diagnose gebeurt in de huisartspraktijk. De praktijkondersteuner doet de begeleiding. Zo nodig wordt een gespecialiseerde therapeut ingeschakeld. De apotheek levert eventueel incontinentieverbandmateriaal op maat aan huis.

Beweegprogramma COPD

In het Zorgprogramma COPD worden alle cliënten met COPD een of twee keer per jaar opgeroepen om de huisartsenpraktijk te bezoeken. Daar vindt het longfunctieonderzoek plaats en aansluitend een gesprek met uw huisarts of praktijkondersteuner. De apotheek geeft zo nodig inhalatie-instructie. De fysiotherapeut kan worden ingeschakeld om het uithoudingsvermogen te verbeteren. Stoppen met roken is de hoeksteen van de behandeling van COPD. Om daarbij te helpen zijn er speciale ondersteuningsprogramma’s.

Beweegprogramma Coronaire hartaandoeningen

In het Zorgprogramma Angst en depressie ondersteunen we patiënten met angst- en depressie-klachten. Daarvoor werken huisartsen, psychologen, praktijkondersteuners GGZ, maatschappelijk werk en fysio-oefentherapeuten nauw samen.

Elke patiënt krijgt een individueel zorgplan, waarbij in overleg de best passende zorgverlener wordt gekozen. Omdat de behandelingen in dit zorgprogramma plaatsvinden in onze eigen praktijken, kunnen doorverwijzingen (met lange wachtlijsten) vaak worden voorkomen.

Beweegprogramma Osteoporose

Het Zorgprogramma Osteoporose is bedoeld om botbreuken te voorkomen bij mensen die lijden aan botontkalking. Er is een intensief opsporingsprogramma. Na de diagnose door de huisarts stelt de praktijkondersteuner samen met de patiënt een individueel zorgplan op. Naast uitleg, voedingsadviezen en medicatie kan dat plan bestaan uit een oefeningen of valpreventie. In dit zorgprogramma wordt daarom nauw samengewerkt door huisarts, praktijkondersteuner, diëtist, fysiotherapeut, apotheek en ergotherapeut.