Ga naar hoofdinhoud

Verbeter je mobiliteit en flexibiliteit met dry needling

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op04-12-2023

Als je op zoek bent naar een manier om je mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren, dan kan dry needling misschien de oplossing zijn. Dry needling is een populaire vorm van therapie waarbij kleine naalden gebruikt worden om triggerpoints te vinden en te stimuleren in spieren. Het lijkt misschien beangstigend, maar het kan een effectieve manier zijn om spieren te ontspannen, de bloedsomloop te verbeteren en pijn te verlichten. In dit artikel zullen wij je vertellen wat je moet weten over dry needling en hoe het kan helpen bij het verbeteren van je mobiliteit en flexibiliteit.


Hoe werkt dry needling?

Dry needling is een vorm van therapie die gericht is op het vinden van knopen of triggerpoints in spieren. Deze knopen worden vaak geassocieerd met pijn, verhoogde spanning en beperkte beweging. Bij dry needling worden er naalden gebruikt om deze triggerpoints te stimuleren en te ontspannen. De naalden worden in de spier gestoken en vervolgens bewogen om de triggerpoints te vinden. Zodra het triggerpoint gevonden is, wordt het geprikkeld met de naald. Dit zorgt ervoor dat de spier ontspant en de bloedsomloop verbetert.

Dry needling is een behandelmethode die vooral bekend is in de fysiotherapie en revalidatie om de pijn te bestrijden, de spierhypertonie te verminderen en de mobiliteit te verbeteren. Ook bij onze fysiotherapie in Eindhoven kunnen jouw klacht in kaart brengen en de behandeling van dry needling inzetten.

Wat zijn de voordelen van dry needling?

Dry needling kan vele voordelen bieden om de mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren. Het kan helpen bij het verlichten van spanning en pijn in spieren, wat kan leiden tot meer bereik van beweging en flexibiliteit. Daarnaast kan het verbeteren van de bloedsomloop helpen bij het herstellen van weefsels en het verminderen van ontstekingen. Dry needling kan ook helpen bij het verbeteren van houdingsproblemen en het verminderen van stress. Het helpt de bloeddoorstroming in de spieren drastisch te verbeteren en werkt diep door in het lichaam zodat spierknopen soepeler worden en de pijn vermindert. Mensen die lijden aan chronische pijnen ondervinden na enkele behandelingen vaak al enorme verlichting.

Is dry needling pijnlijk?

Dry needling kan ongemakkelijk aanvoelen, maar het mag niet pijnlijk zijn. Bij de meeste mensen wordt een licht trekkend gevoel gevoeld wanneer de naald ingebracht wordt. Na het prikken voel je misschien een tintelend of zwaar gevoel in het gebied. Dit gevoel duurt meestal slechts enkele seconden. Als je te veel pijn voelt, moet je dit aangeven aan je therapeut, die de naald veilig kan verwijderen.

Wat kan je verwachten na een dry needling sessie?

Na een dry needling sessie zal je merken dat de spier ontspannen is en dat je meer bewegingsvrijheid hebt. Door de behandeling wordt de spierspanning namelijk losgelaten waardoor het lichaam sneller en gemakkelijker kan strekken. Dit heeft weer een positief effect op de houding en kan helpen bij vermindering van stress op het lichaam.Je zal waarschijnlijk ook minder pijn en spanning voelen. Je therapeut kan je adviseren om lichte oefeningen te doen na de sessie om de spieren los te houden en om stretching oefeningen te doen om je flexibiliteit te verbeteren.

Verlicht de pijn en wordt flexibeler met dry needling

Dry needling kan een effectieve manier zijn om de mobiliteit en flexibiliteit te verbeteren. Het kan helpen bij het ontspannen van spieren, het verbeteren van de bloedsomloop en het verminderen van pijn en spanning. Als je interesse hebt in dry needling, kun je met een van onze fysiotherapeuten overleggen om te achterhalen of het een geschikte optie voor je is. Met de juiste begeleiding en zorg kan dry needling helpen bij het verbeteren van je algehele mobiliteit en flexibiliteit, voor een betere kwaliteit van leven.