Ga naar hoofdinhoud

Voorkom overbelaste schouders tijdens het sporten met deze handige tips

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op04-12-2023

Als fervent sporter is het essentieel om blessures te voorkomen. Een van de meest voorkomende blessures voor sporters is een overbelaste schouder. Dit komt vaak voor bij activiteiten waarbij de armen boven het hoofd worden bewogen, zoals bij basketbal, volleybal, tennis, zwemmen en gewichtheffen. Een overbelaste schouder kan niet alleen pijnlijk zijn, maar kan ook leiden tot ernstige langdurige blessures als er niets aan wordt gedaan. Hier zijn enkele handige tips om overbelaste schouders te voorkomen en je sportprestaties aanzienlijk te verbeteren.

Zorg voor een goede warming-up

Het is van cruciaal belang om een ​​goede warming-up te doen voordat je begint met sporten. Dit zorgt ervoor dat je spieren warm zijn en klaar om te gaan, waardoor het risico op schade wordt verminderd. Warm-ups moeten dynamisch zijn, gericht op het rekken van alle belangrijke spiergroepen die bij de activiteit betrokken zijn. Het opwarmen van de spieren voor het sporten zorgt ervoor dat ze soepeler worden en minder snel overbelast raken. Het kan daarnaast helpen om de bloedsomloop te bevorderen en de spieren te ontspannen. Neem ten minste 10 minuten de tijd voor een goede warming-up voordat je aan de slag gaat met je activiteit.

Versterk je schouders

Je spitst spieren in je schouders komen vaak in actie bij verschillende activiteiten. Door ze regelmatig te trainen, wordt de kracht en flexibiliteit opgebouwd, waardoor de kans op blessures aanzienlijk wordt verminderd. Overweeg een bezoek aan de sportschool voor speciale krachttraining of zoek online naar verschillende oefeningen die je kunt doen met gewichten of weerstandsbanden. Hierbij is het aan te raden om een in te schakelen professioneel voor de juiste uitvoering van de oefeningen en om advies in te winnen bij onze fysiotherapie in Eindhoven. Zo weet je zeker dat je de juiste keuzes maakt.

Vermijd overtraining

Als je regelmatig traint, is het gemakkelijk om in de val te lopen van overtraining. Als je te veel druk uitoefent op de spieren, kun je het risico lopen dat ze overbelast raken en resulteren in pijnlijk stijfheid of ontsteking. Respecteer de grenzen van je lichaam en respecteer de regel van variatie, je niet op één sportactiviteit te focussen.

Koop geschikt sportuitrusting

Het is belangrijk om de juiste sportuitrusting aan te schaffen die past bij je sportactiviteit en lichaamsbouw. Dit geldt niet alleen voor de juiste schoenen en kleding, maar ook voor de juiste accessoires zoals tennisrackets en basketballen. Zorg dat je materiaal van goede kwaliteit is en dat het op maat is gepast en comfortabel zit. Dit kan helpen om overbelasting van de schouders te voorkomen.

Neem voldoende rust

Als laatste, maar zeker niet de minste, denk aan de waarde van rust. Als je overbelasting voelt in je schouders of als je pijn voelt na een activiteit, negeer het niet. Neem een pauze en rust je schouders uit. Wanneer je genoeg slaapt en pauzes neemt, geneest je lichaam sneller en krijgt het de tijd om zich te herstellen. Neem voldoende hersteltijd om te voorkomen dat je overwerkte en overbelaste pezen en spieren verslijt en inspanninggerelateerde blessures te vermijden. Het gebrek aan rust en herstel kan leiden tot stress en overbelasting. Plan daarom voldoende hersteltijd tussen de oefeningen en vermijd het trainen van de schouders als je pijn of stijfheid voelt.

Pijnloze schouders voor sportfanaten

Een overbelaste schouder kan je sportplezier verpesten en kan leiden tot langdurige ernstige blessures. Door opwarmen, krachttrainen, niet te over-trainen, het gebruik van geschikte sportuitrusting en voldoende rust in je routine te integreren, kan je snel een overbelasting of blessure voorkomen of die de kans op letsel aanzienlijk verminderen. Wees wijs en voorkom schouderproblemen door deze tips te volgen, en geniet van je sportieve activiteiten terwijl je je beste prestaties neerzet! Handig om nog te zeggen hier, is dat een bezoek aan onze fysiotherapeut ook voorkomend kan werken. Onze professionele therapeut kan de oorzaak van de klacht achterhalen en met jou werken aan een op maat gemaakt behandelplan. Maak gerust een afspraak om van je schouderpijn af te komen en te vermijden.