Ga naar hoofdinhoud

Wat is oedeemtherapie en hoe kan het helpen bij vochtophoping?

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op11-12-2023

Iedereen ervaart wel eens een keer dat er vocht blijft hangen in de enkels na een lange wandeling of flink sporten. Maar wist je dat wanneer dit probleem te lang aanhoudt, het kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen? Dit kan aanleiding geven tot oedeem, een aandoening waarbij er overtollig vocht zich ophoopt in het lichaam. Oedeemtherapie is de oplossing hiervoor. In dit artikel gaan we in op wat oedeemtherapie inhoudt, de verschillende soorten therapieën en hoe ze kunnen helpen bij vochtophoping.

Wat is oedeem?

Oedeem is een aandoening waarbij er sprake is van verminderde afvoer van lymfe in het lichaam. Hierdoor hoopt vocht zich op in de weefsels, wat kan leiden tot zwelling, pijn en andere complicaties. Oedeemtherapie is een effectieve behandeling om vochtophopingen te behandelen en de gezondheid te verbeteren.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie bestaat uit verschillende vormen van behandeling om vocht te laten afvloeien. Deze behandelingen kunnen onder andere bestaan uit manuele lymfedrainage, compressietherapie en lymfe-taping. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek waarbij de therapeut met zachte, ritmische bewegingen het vocht richting de lymfeklieren duwt. Hierdoor kan het vocht vervolgens afgevoerd worden. Compressietherapie houdt in dat er druk wordt uitgeoefend op het lichaamsdeel waar de vochtophoping zich bevindt. Dit wordt gedaan met behulp van bandages of speciale kousen. Deze druk zorgt ervoor dat het vocht sneller wordt afgevoerd. Lymfe-taping is een techniek waarbij er met behulp van speciale tape druk wordt uitgeoefend op de huid. Dit stimuleert de lymfecirculatie en zorgt ervoor dat het vocht sneller wordt afgevoerd.

Hoe oedeemtherapie kan helpen

Oedeemtherapie kan helpen bij verschillende aandoeningen waarbij er sprake is van vochtophoping, zoals lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem. Lymfoedeem kan ontstaan doordat lymfeklieren verwijderd zijn, bijvoorbeeld bij borstkanker. Hierdoor stroomt de lymfe minder goed door en kan er vocht ophopen in het lichaamsdeel. Veneus oedeem kan ontstaan doordat het bloed niet goed wordt afgevoerd, bijvoorbeeld bij spataderen. Ook hierdoor kan er vocht ophopen in het lichaamsdeel. Lipoedeem is een aandoening waarbij er sprake is van een abnormale vetverdeling in het lichaam, wat kan leiden tot vochtophoping.

Naast het verminderen van vochtophoping kan oedeemtherapie ook helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de mobiliteit. Door de zwelling te verminderen worden de spieren en gewrichten minder belast en kunnen deze beter bewegen. Daarnaast kan oedeemtherapie ook helpen bij het verminderen van risico’s op infecties en andere complicaties. Het is daarom belangrijk om tijdig te starten met oedeemtherapie.

Verminder vochtophoging met oedeemtherapie

Oedeemtherapie kan helpen bij het verminderen van vochtophoping en het verbeteren van de gezondheid. Door middel van verschillende technieken kan het vocht sneller worden afgevoerd en de pijn en mobiliteit verbeterd worden. Het is daarom belangrijk om oedeemtherapie in te zetten bij verschillende aandoeningen waarbij er sprake is van vochtophoping. Voor meer informatie en advies kun je contact opnemen met onze fysiotherapie in Eindhoven. Wij staan je voor klaar om je te helpen met onze specialisten en effectieve behandelingen.