Ga naar hoofdinhoud

Geriatrie oefentherapie

Bij het ouder worden ontstaan vaak lichamelijke beperkingen. Oefentherapie kan u helpen om mobiel te blijven.

Wat is geriatrieoefentherapie?

Geriatrieoefentherapie is een vorm van oefentherapie die zich richt op het behandelen van oudere mensen die last hebben van meerdere klachten en/of ziektes tegelijk. Dit geldt zowel voor mensen met complexe- en meervoudige gezondheidsproblemen als voor kwetsbare ouderen of ouderen met een hoge leeftijd.

De geriatrieoefentherapeut adviseert en begeleidt ook gezinsleden en eventuele mantelzorgers. Dit kan bijvoorbeeld door het informeren over het ziektebeeld, de vooruitzichten, de behandeling, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Afhankelijk van uw situatie en hulpvraag worden behandeldoelstellingen samen met u opgesteld. Daarna wordt er een plan opgesteld om de doelstellingen te bereiken. De behandeling bestaat vaak uit het oefenen en trainen van de (dagelijkse) handelingen die problemen geven. Dit is gericht op het herwinnen van en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. U kunt bij ons o.a. terecht voor:

  • Mobiliteitsbeperkingen: moeite met dagelijkse bewegingen zoals opstaan, gaan zitten, in en
    uit bed komen, (trap)lopen, verminderde conditie en/of spierverzwakking na lange
    immobiliteit.
  • Problemen bij activiteiten in het dagelijkse leven: aan- en uitkleden, wassen, openen van
    deuren en kranen en huishoudelijke taken.
  • Revalidatie bij neurologische aandoeningen: na een beroerte, bij dementie of andere
    aandoeningen.
  • Revalidatie na een heup- of knieoperatie.
  • Behandeling van artrose, reuma en osteoporose.
  • Loopproblemen.
  • Balansproblemen, angst om te vallen, valpreventie en valgevaar.
  • Advisering bij hulpmiddelen.
  • Behandeling na opname in het ziekenhuis, verpleeghuis of revalidatiecentrum.

Moet u oud zijn om in aanmerking te komen voor geriatrie oefentherapie?

Alhoewel de voornaamste doelgroep van deze therapie ligt tussen de 65 tot 90+ jaar, wordt deze therapie gebruikt om ouderdomsverschijnselen ten gevolge van een andere aandoening te behandelen. U kunt dus ook in aanmerking komen voor geriatrie oefentherapie als u bijvoorbeeld een beroerte heeft gehad, last heeft van dementie of als u een gebroken heup heeft. U hoeft dus niet perse oud te zijn om in aanmerking te komen voor deze vorm van oefentherapie.

Behandeldoelstellingen geriatrie oefentherapie

Afhankelijk van uw situatie stelt de oefentherapeut verschillende behandeldoelstellingen samen met u op. De oefentherapeut schrijft een behandelplan uit om deze doelstellingen te bereiken. Uw ontwikkelingen en de bijbehorende metingen worden genoteerd in het behandeldossier. 

Lichaamsbeweging en oefeningen

Lichaamsbeweging is het cruciale onderdeel van het behandelplan. Onze therapeuten schrijven op basis van de behandeldoelstellingen gerichte oefeningen voor. Door dagelijks de voorgeschreven oefeningen uit te voeren, verbetert u uw spierkracht, coördinatie, flexibiliteit, balans en het fysiek uithoudingsvermogen. De oefeningen zorgen daarnaast ervoor dat uw gehele mobiliteit verbeterd. 

Veelvoorkomende oefeningen zijn:

  • Looptraining 
  • Rekken
  • Weerstandstraining

Adviseren en begeleiden

Om de voortgang die gemaakt wordt tijdens de behandelingen op peil te houden, voorziet de oefentherapeut u van nuttige tips. Zo denken wij mee over het veilig uitvoeren van de dagelijkse oefeningen en welke hulpmiddelen u hiervoor het beste kunt gebruiken.

Ook adviseert en begeleidt de geriatrie oefentherapeut gezinsleden en mantelzorgers van de patiënt. Zij worden samen met u geïnformeerd over het ziektebeeld, de vooruitzichten, het behandelplan en handelingen die u dagelijks moet uitvoeren. 

Geriatrie oefentherapie in Eindhoven?

Bij Fysiotherapie Achtse Barrier is het ons doel patiënten te helpen hun onafhankelijkheid terug te krijgen. Onze therapeuten hebben ieder een eigen specialisme, waardoor u de beste behandeling krijgt passend bij uw klacht. Ook kunnen wij u vrijblijvend voorzien van een persoonlijk advies op maat.

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Veelgestelde vragen

We merken dat er veel vragen worden gesteld over Geriatrie Oefentherapie, daarom behandelen we hieronder de meestvoorkomende vragen:

Wat doet de geriatrie fysiotherapie? Geriatrie fysiotherapie richt zich op het behouden en verbeteren van de mobiliteit, kracht, balans en algehele functionaliteit van ouderen. Dit kan het beheersen van chronische aandoeningen omvatten, het ondersteunen van herstel na blessures of operaties, het bevorderen van onafhankelijkheid in het dagelijks leven, en het voorkomen van verdere achteruitgang.

Wat is een geriatrische patiënt? Een geriatrische patiënt is meestal een oudere persoon, vaak 65 jaar of ouder. Ze kunnen complexe gezondheidsproblemen hebben, waaronder chronische ziekten, lichamelijke en cognitieve achteruitgang, en sociale problemen. Geriatrische patiënten hebben vaak gespecialiseerde zorg nodig om hun kwaliteit van leven en onafhankelijkheid te behouden.

Wat zijn de kenmerken van geriatrische revalidatie? Geriatische revalidatie is een multidisciplinaire aanpak die gericht is op het verbeteren van de functionele capaciteit en kwaliteit van leven bij oudere volwassenen na een ziekte, blessure, operatie of hospitalisatie. Het is meestal intensief, individueel afgestemd, en omvat een combinatie van fysiotherapie, ergotherapie, spraaktherapie, en soms psychologische begeleiding.

Welke leeftijd geriatrie? De geriatrie richt zich meestal op mensen van 65 jaar en ouder, hoewel er geen strikte leeftijdsgrens is. Het richt zich op het voorkomen en behandelen van ziekten en handicaps bij oudere volwassenen.

Wat zijn de 5 reuzen van de geriatrie? De ‘vijf reuzen’ van de geriatrie verwijzen naar de vijf belangrijkste gezondheidsproblemen waarmee veel oudere mensen worden geconfronteerd. Deze zijn: immobiliteit, instabiliteit (vaak leidend tot vallen), incontinentie, intellectuele achteruitgang (bijv. dementie), en iatrogeen ziekte (ziekte veroorzaakt door medische behandeling of medicatie).

Wat valt onder geriatrische revalidatiezorg? Geriatrische revalidatiezorg omvat een breed scala aan diensten ontworpen om oudere volwassenen te helpen herstellen van ziekte, blessure, operatie, of hospitalisatie. Dit kan fysiotherapie omvatten, evenals ergotherapie, spraaktherapie, voedingsadvies, en eventueel psychologische ondersteuning. Het doel is om de oudere volwassene te helpen zijn of haar hoogst mogelijke niveau van functioneren en onafhankelijkheid te bereiken.

Hoe wordt geriatrische revalidatie vergoed? In Nederland wordt geriatrische revalidatiezorg meestal vergoed vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) of de Zorgverzekeringswet (Zvw), afhankelijk van de specifieke omstandigheden van de patiënt. Het is altijd aan te raden om contact op te nemen met uw zorgverzekeraar voor specifieke informatie over uw dekking.

Wat zijn veel voorkomende ziektebeelden bij ouderen? Enkele van de meest voorkomende ziektebeelden bij ouderen zijn hart- en vaatziekten, kanker, chronische luchtwegaandoeningen, diabetes, artritis, osteoporose, dementie en Alzheimer, Parkinson, en leeftijdsgerelateerd gehoor- en gezichtsverlies.

Wat is het verschil tussen geriatrie en gerontologie? Geriatrie is een medische specialisatie die zich richt op de gezondheidszorg voor ouderen, met de nadruk op het voorkomen en behandelen van ziekten en handicaps bij oudere volwassenen. Gerontologie is de studie van het verouderingsproces zelf, inclusief de fysieke, mentale en sociale veranderingen die mensen doormaken naarmate ze ouder worden.

Wat zijn de 4 geriatrische Assen? De vier geriatrische assen verwijzen naar de vier belangrijkste gebieden van geriatrische zorg. Dit zijn: lichamelijke gezondheid, mentale gezondheid, functionele bekwaamheid (zoals mobiliteit en zelfverzorging) en sociaal welzijn. Deze assen benadrukken de holistische en interdisciplinaire benadering van de geriatrische zorg.