Ga naar hoofdinhoud

De meest voorkomende oorzaken van pijn aan de voorkant van de schouder

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op12-07-2023

Pijn aan de voorkant van de schouder is een van de meest voorkomende lichamelijke klachten in Nederland. Huishouden, werken, fietsen, slapen, tandenpoetsen… We gebruiken onze schouders de hele dag door. Schouderpijn kan dan ook erg hinderlijk zijn. Maar waar komt deze pijn nou eigenlijk vandaan en wat kunnen we eraan doen? In dit artikel geven wij inzicht in de anatomie, de oorzaken, de behandelopties én preventieve tips om pijn aan de voorkant van de schouder te voorkomen.

Anatomie van de schouder en de voorkant van de schouder

De schouder bestaat uit verschillende structuren die met elkaar samenwerken. Aan de voorkant van de schouder bevindt zich de kop van de bovenarm (‘humerus’). Deze past in de kom van het schouderblad (‘glenoid’). De kop en kom vormen samen het glenohumerale gewricht. Dit gewricht zorgt voor de meeste beweging van de schouder. 

Om het glenohumerale gewricht te versterken en stabiliteit te bieden, zijn er verschillende ligamenten, gewrichtsbanden, spieren en pezen  aan de voorkant van de schouder. Een belangrijke structuur is het ‘rotator cuff manchet’. Dit zijn  vier spieren en pezen: de supraspinatus, infraspinatus, subscapularis en teres minor. Deze spieren helpen bij het stabiliseren en bewegen van de schouder. 

Oorzaken van pijn aan de voorkant van de schouder

Er kunnen verschillende oorzaken zijn van pijn aan de voorkant van de schouder. Dit hangt af van het type klacht: heeft het bijvoorbeeld te maken met spieren, het gewricht of het kapsel? Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Slijmbeursontsteking: dit is een ontsteking van de slijmbeurzen in de schouder (met vocht gevulde kussentjes die wrijving tussen pezen, spieren en botten verminderen).
  • Schouderblessures: pijn aan de voorkant van de schouder kan ook het gevolg zijn van een blessure. Denk aan een verstuiking, verrekking of scheur in de pezen. Zo zien we geregeld blessures aan de pezen van de rotator cuff en de biceps. Dit kan een gevolg zijn van een ongelukkige val of overbelasting.  
  • Frozen shoulder: dit is een soort ‘bevroren schouder’ en kenmerkt zich met stijfheid en pijn rond je schouder, waarbij je moeilijk de arm volledig kunt bewegen.
  • Schouder impingement syndroom: dit ontstaat wanneer de structuren in de schouder, zoals de spieren en slijmbeurzen, bekneld raken. Dit kan ontstaan wanneer er onvoldoende ruimte in het schoudergewricht is, bijvoorbeeld door overbelasting.

Diagnose en behandeling

De huisarts of onze fysiotherapie in Eindhoven kan door middel van lichamelijk onderzoek kijken wat de mogelijke oorzaak is van pijn aan de voorkant van de schouder. Meestal is dit onderzoek voldoende om een diagnose te kunnen stellen. Wanneer dit niet het geval is, kan er meer beeldvormend onderzoek ingezet worden. Je kunt hierbij denken aan een echo, een MRI of een röntgenfoto. Het type beeldvormend onderzoek dat ingezet wordt is afhankelijk van de symptomen. 

Wat betreft de behandeling is rust in eerste instantie zinvol. Het is belangrijk om niet door de pijn heen te bijten, maar wel de schouder in beweging te houden om stijfheid te voorkomen. Ook kan de huisarts pijnstilling of ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. Wat betreft fysiotherapie zijn er verschillende behandelopties bij pijn aan de voorkant van de schouder

Wanneer alle behandelopties onvoldoende helpen, kan er met de orthopedisch chirurg besproken worden of een operatie zinvol is. 

Preventie van pijn aan de voorkant van de schouder

Pijn aan de voorkant van de schouder kan erg hardnekkig zijn. Het is dan ook belangrijk om de schouder en omliggende structuren gezond te houden. Voorkomen is immers beter dan genezen! Wij geven je enkele tips:

  1. Versterken van de schouderspieren: hoe sterker en stabieler de rotator cuff spieren, hoe kleiner de kans dat deze overbelast raken. Dit kan bijvoorbeeld door gerichte stabiliteits- en krachtoefeningen. 
  2. Gedoseerde activiteiten opbouw: bouw zware belastingen voor de schouder, zoals sport of fysiek werk, langzaam op. Wanneer we dit te snel doen, is er een grotere kans op overbelasting van de schouder.
  3. Goede werkplek en werkhouding: heb je een kantoorbaan, fysiek zwaar werk waarbij je veel met de armen boven het hoofd reikt of waarbij je vaak dezelfde armbeweging maakt? Wees dan extra alert op je houding! Wissel bijvoorbeeld qua houding en qua beweging. 
  4. Gezonde leefstijl en sport: hoe fitter ons lichaam, hoe minder blessuregevoelig we zijn. Dit geldt niet alleen voor de schouder, maar voor het hele lichaam. Sporten is gunstig voor de spieren en zorgt ervoor dat ons lichaam beter belastbaar is.

Conclusie

Pijn aan de voorkant van de schouder kan erg vervelend zijn. We gebruiken onze schouders immers de hele dag door. Gelukkig zijn er verschillende tips om deze pijn te voorkomen. Zo is het belangrijk om actief te blijven, om de schouder gezond te houden. Heb je desondanks toch last van pijn aan de voorkant van de schouder? Trek op tijd aan de bel! Schakel een expert in om jouw klacht te diagnosticeren en om jou verder te helpen in het herstel.