Ga naar hoofdinhoud

Houd je bekkenbodem gezond met bekkenbodemtherapie

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op04-12-2023

Veel vrouwen (en soms mannen) ervaren problemen met hun bekkenbodem. Vaak wordt er gedacht dat dit bij het ouder worden hoort of dat het alleen na een bevalling kan voorkomen. In werkelijkheid kan iedereen te maken krijgen met klachten zoals pijn bij het vrijen, incontinentie of verstoorde ontlasting. Het kan daarom een grote opluchting zijn om te weten dat bekkenbodemtherapie een effectieve behandeling is om deze problemen aan te pakken. In dit artikel gaan we in op veelvoorkomende bekkenproblemen en hoe bekkenbodemtherapie kan helpen

Bekkenbodem, wat is dat?

De bekkenbodem is een spiergroep die zich bevindt in de bekkenregio. Deze spieren hebben ondersteunende en controlefuncties voor de organen, zoals de blaas, baarmoeder en darmen. Door veranderingen in hormonen, zwangerschap of ouderdom kunnen de bekkenbodemspieren verzwakken, te gespannen worden of beschadigd raken, waardoor klachten kunnen ontstaan zoals incontinentie, pijn en verzakking.

Bekkenbodemtherapie

Bekkenbodemtherapie richt zich op het verbeteren van de spierfuncties en het verminderen van klachten. Dit gebeurt onder begeleiding van een specialist, zoals een bekkenbodemfysiotherapeut. De therapeut begint met het in kaart brengen van de klachten en onderzoekt de bekkenbodemspieren. Vervolgens worden er oefeningen gegeven die gericht zijn op het versterken of ontspannen van de spieren. Dit kan variëren van ademhalingsoefeningen, tot het trainen van de bekkenbodem met behulp van biofeedback of elektrostimulatie.

Een veelvoorkomend probleem bij vrouwen is urine-incontinentie, waarbij urine ongewild verlies optreedt. Het kan zijn dat de bekkenbodemspieren te zwak zijn om de blaas te ondersteunen, waardoor urine ontsnapt bij drukverhogende momenten (zoals sporten, hoesten, lachen of niezen). In dit geval kan bekkenbodemtherapie helpen bij het versterken van deze spieren, zodat ze de blaas beter ondersteunen en urineverlies voorkomen.

Veel vrouwen ervaren ook pijn bij het vrijen, wat kan worden veroorzaakt door een te gespannen bekkenbodem. Bij een overactieve bekkenbodemspanning blijven de bekkenbodemspieren gespannen tijdens seksuele opwinding, wat voor pijn kan zorgen. Bekkenbodemtherapie kan hierbij helpen door te leren hoe de spieren kunnen worden ontspannen. Daarnaast kan bekkenbodemtherapie ook helpen bij andere seksuele problemen, zoals vaginisme.

Tot slot kan bekkenbodemtherapie ook helpen bij problemen met de ontlasting, zoals obstipatie, diarree of aambeien. Bij obstipatie kan de bekkenbodem te gespannen zijn, waardoor het lastiger is om ontlasting kwijt te raken. Bij diarree kan de bekkenbodem juist te zwak zijn om de darmen goed af te sluiten. Aambeien kunnen eveneens ontstaan door te veel spanning op de bekkenbodem. Met gerichte oefeningen kan de bekkenbodemspierfunctie worden verbeterd, waardoor ook deze klachten kunnen worden verminderd.

Verminder je klachten met bekkenbodemtherapie

De bekkenbodem is een belangrijk deel van ons lichaam en het is daarom belangrijk om er goed voor te zorgen. Als je last hebt van incontinentie, seksuele problemen of problemen met de ontlasting, is bekkenbodemtherapie een effectieve behandeling die je klachten kan verminderen. Door het versterken of ontspannen van de bekkenbodemspieren, kan onze fysiotherapeut in Eindhoven ervoor zorgen dat je weer beter functioneert en minder klachten ervaart. Wacht dus niet langer en maak een afspraak met onze bekkenbodemfysiotherapeut om je bekkenbodem gezond te houden.