Ga naar hoofdinhoud

Slijmbeursontsteking in de schouder

Een slijmbeursontsteking in de schouder komt vaak door overbelasting en kan pijnlijk zijn. Onze fysiotherapeuten helpen u met een passende behandeling.

Wat is een slijmbeursontsteking in de schouder?

Een slijmbeurs is een soort zakje of kussentje gevuld met vocht. Dit kussentje bevindt zich met name rond gewrichten (o.a. schouders, ellebogen, heup en knieën, en zorgt er onder normale omstandigheden voor dat u zonder pijn kunt bewegen. U kunt het zien als een soort stootkussentje. In het schoudergewricht bevinden zich meerdere slijmbeurzen. Wanneer u last heeft van een slijmbeursontsteking, ook wel bursitis genoemd, zijn deze zakjes ontstoken en zwellen ze op. Dit kan hevige pijn veroorzaken.

Symptomen van een slijmbeursontsteking in de schouder

Heeft u last van één of meerdere van onderstaande symptomen, dan kan het zijn dat u een slijmbeursontsteking in de schouder heeft.

  • Pijn in de schouder, ook in rust
  • Uitstraling richting de bovenarm of tot elleboog
  • Verminderd bewegingsbereik
  • Vooral ‘s nachts last van de pijn
  • Huid op schouder is rood en voelt warm aan

In de meeste gevallen kan de diagnose gesteld worden door een onderzoek door de huisarts of fysiotherapeut. Soms wordt er een echo of MRI-scan gemaakt om te bepalen of iemand last heeft van een slijmbeursontsteking in de schouder.

Hoe ontstaat een schouder slijmbeursontsteking?

De meest voorkomende oorzaak van een slijmbeursontsteking is overbelasting. Wanneer er veel druk op de stootkussentjes komt te staan, langdurig of in korte tijd, dan raken deze geïrriteerd. De slijmbeurzen kunnen daarna gaan zwellen en ontstoken raken. Mensen met een zwaar lichamelijk beroep hebben dan ook een grotere kans op slijmbeursontsteking, maar het zou ook al kunnen ontstaan door een dag lang te schilderen bijvoorbeeld.

Ook een harde klap of val kan een oorzaak zijn van een slijmbeursontsteking. De kussentjes krijgen dan een enorme optater en raken hiervan ontstoken.

In zeldzame gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door een bacteriële infectie. Bacteriën kunnen via een wondje of via een andere plek in het lichaam in de slijmbeurzen terecht komen. Om te bepalen of er sprake is van een bacteriële infectie wordt er wat bloed afgenomen.

Behandeling van een slijmbeursontsteking in de schouder

Ondanks dat een ontsteking van de slijmbeurzen erg pijnlijk is, is deze vaak wel goed te behandelen. Sowieso is rust nemen een van de belangrijkste dingen die u kunt doen. Door uw schouder minder te bewegen wordt extra irritatie van de slijmbeurzen voorkomen. Een speciale brace kan helpen de schouder wat stiller te houden. De ontsteking kan optioneel met ontstekingsremmers worden onderdrukt, afhankelijk van de ernst van de ontsteking. 

Fysiotherapie kan u helpen bij het verbeteren van de beweeglijkheid van uw arm. Ook kunt u met fysiotherapie de spieren rondom uw schoudergewricht sterker maken door schouderoefeningen te doen en druk op uw schouder verminderen door aan uw houding te werken. Dankzij medische tape kan de fysiotherapeut de druk op uw schouder verminderen.

Uw fysio voor de behandeling van uw slijmbeursontsteking-schouder in Eindhoven.

Wij van  Fysiotherapie Achtse Barrier helpen u graag met het behandelen van uw slijmbeursontsteking in uw schouder. Onze therapeuten hebben ieder een eigen specialisme, waardoor u de beste behandeling krijgt passend bij uw klacht. Ook kunnen wij u vrijblijvend voorzien van een persoonlijk advies op maat.

Maak een afspraak! Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.