Ga naar hoofdinhoud

Zo kom je van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm af

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op04-05-2023

Nek- en schouderklachten zijn een van de meest voorkomende pijnklachten. We gebruiken onze nek- en schouderspieren de hele dag door: tanden poetsen, eten koken, autorijden, werken. Het is dan ook niet gek dat nek- en schouderpijn een bekende kwaal is. Soms kan het ook een vervelende uitstraling naar de arm geven. Hoe wordt dit veroorzaakt en hoe kun je hier het beste mee omgaan? In deze blog krijg je antwoord op deze vragen. 

Oorzaken van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm

Er is niet één specifieke oorzaak van nek– en schouderpijn met uitstraling naar de arm. De oorzaken verschillen per type klacht. Soms is er sprake van een acuut ontstaansmoment: een val op de schouder, een overstrekking of een verkeerde beweging. Vaak is de oorzaak helaas niet zo makkelijk te duiden. Dit zie je bijvoorbeeld wanneer de pijn geleidelijk ontstaat en verergert. Vaak is dit het gevolg van langdurige overbelasting. Risicofactoren zijn zwaar fysiek werk, het herhaaldelijk dezelfde beweging maken of bovenhandse sporten. Andere boosdoeners die nek- en schouderpijn kunnen veroorzaken zijn weinig lichamelijke beweging, een verkeerde houding, stress en (werk)druk. 

Soms kan een onderliggende klacht ten grondslag liggen aan de pijnklachten. Je kunt hierbij denken aan: 

  • Zenuwirritatie
  • Slijmbeursontsteking
  • Frozen shoulder
  • Hernia
  • Artrose

Symptomen van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm

De symptomen bij nek- en schouderpijn met uitstraling naar arm kunnen erg divers zijn. Dit is ook weer afhankelijk van de oorzaak van de pijn. Bij onze fysiotherapie in Eindhoven hebben we hieronder een aantal veelvoorkomende symptomen op een rijtje gezet:

  • Pijn en stijfheid in de schouder en nek;
  • Pijn die uitstraalt naar de arm;
  • Toename van (stekende) pijn bij het heffen van de arm;
  • Verminderde bewegingsvrijheid;
  • Tintelingen of doofheid in de handen en vingers;
  • Moeite met het liggen op de schouders.

Diagnose van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm

Door middel van lichamelijk onderzoek kan een huisarts of fysiotherapeut kijken wat de onderliggende klacht is bij nek- en schouderpijn met uitstraling naar de arm. Meestal is het lichamelijk onderzoek voldoende om een diagnose te kunnen stellen. Wanneer dit niet het geval is, kan er meer beeldvormend onderzoek ingezet worden. Door middel van echografie kan er onderscheid gemaakt worden tussen verschillende soorten klachten. Indien nodig kan er aanvullend medische beeldvorming ingezet worden, zoals röntgenfoto’s of MRI-scans. 

Behandeling van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm

Pijn in de schouder en nek met uitstraling naar de arm kan vaak goed verholpen worden met behulp van fysiotherapie. De fysiotherapeutische behandeling is vooral gericht op het geven van advies hoe jij op een juiste manier met de klacht om kan gaan. Dit wordt vaak aangevuld met gerichte oefeningen om de beweeglijkheid, coördinatie en stabiliteit van de nek en schouder te verbeteren en om de pijn te verminderen. Op die manier kan je ook zelfstandig werken aan jouw herstel! De fysiotherapeut kan ook specifieke interventies gebruiken indien nodig. Denk aan manuele therapie, dry needling, triggerpointbehandeling en shockwave.

Afhankelijk van de oorzaak van de pijnklachten kan de huisarts pijnstillers en/of ontstekingsremmers voorschrijven. In sommige gevallen geeft de huisarts een injectie met ontstekingsremmers. Wanneer al deze maatregelen onvoldoende helpen, kan er met de orthopedisch chirurg gekeken worden naar een mogelijke operatie. Dit gebeurt echter zelden.

Preventie van pijn in schouder en nek met uitstraling naar arm

Voorkomen is beter dan genezen. Hoewel klachten niet altijd te voorkomen zijn, zijn er wel tips om de kans op nek- en schouderpijn met uitstraling naar de arm te verkleinen!

  • Lichaamsbeweging
    Door de nek en schouders gevarieerd te bewegen, kun je vaak klachten voorkomen. Let er wel op dat je nieuwe activiteiten rustig opbouwt. Je spieren hebben immers tijd nodig om aan een nieuwe belasting te wennen. Heb je beginnende nek- en schouderpijn? Onthoud dan de uitspraak: ‘bewegen is goed, maar niet met kracht’.
  • Oefeningen voor de spieren
    Hoe sterker en stabieler de spieren rondom de nek en schouders, hoe kleiner de kans dat deze overbelast raken. Dit kan bijvoorbeeld door gerichte stabiliteits- en krachtoefeningen.
  • Gezonde leefstijl en sport
    Hoe fitter ons lichaam, hoe minder ‘blessuregevoelig’ we zijn. Dit geldt voor de spieren in de nek en schouders, maar ook voor het hele lichaam. Sporten is positief voor de stabiliteit, kracht en conditie van de spieren en zorgt er dus voor dat je fysiek beter belastbaar bent.
  • Houding
    Een belangrijke oorzaak bij nek- en schouderpijn is een verkeerde (werk)houding. Het is dan ook belangrijk dat je een goede houding hebt. De béste houding is een afwisselende houding! Wissel dus regelmatig van houding (zeker bij een zittend beroep). Denk aan het draaien van de schouders, maar ook het opstaan uit de stoel.

Conclusie

Nek- en schouderpijn met uitstraling naar de arm kan erg belemmerend zijn bij het uitvoeren van je dagelijkse activiteiten. Heb je last van (beginnende) pijnklachten? Probeer binnen de pijngrens te blijven bewegen, maar vermijd zware belasting van de nek- en schouderspieren. Trek daarnaast op tijd aan de bel bij een specialist. Hoe eerder de klacht behandeld wordt, hoe sneller het herstel kan verlopen. Twijfel dan ook niet en maak direct een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten.