Ga naar hoofdinhoud

Spit: wat het is en wat je eraan kunt doen

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op12-07-2023

‘Spit’ is een heftige lage rugpijn, waarbij de pijn er ineens ‘inschiet’. Mensen hebben vaak het gevoel dat ze ‘door de rug zijn gegaan’. De pijn wordt vaak veroorzaakt door spierspanning, een verdraaiing of een plotselinge beweging. Bij spit is bewegen erg pijnlijk: opstaan uit de stoel of voorover bukken kan enorm lastig zijn. ‘Spit’ kan dan ook erg hinderlijk zijn bij je dagelijkse activiteiten. Het is raadzaam om bij terugkerende klachten onze fysiotherapie in Eindhoven en omgeving te bezoeken om de klachten te verhelpen en in de toekomst te voorkomen. 

Oorzaken van spit

‘Spit’ ontstaat vaak door een disbalans tussen de verschillende rugspieren. De precieze oorzaak hiervan is niet altijd aan te wijzen. We zien dat de klachten vooral ontstaan wanneer mensen langdurig zitten, veel zwaar tilwerk verrichten óf een verkeerde beweging maken. De meest voorkomende oorzaken van ‘spit’ zijn:

  • Overbelasting van de rugspieren (bijvoorbeeld bij fysiek zwaar werk, zoals tillen);
  • Onderbelasting van de rugspieren (bijvoorbeeld bij een slechte lichamelijke conditie);
  • Langdurig zitten of staan (bijvoorbeeld bij een kantoorbaan of vrachtwagenchauffeur);
  • Tillen van zware voorwerpen (bijvoorbeeld bij verhuizingen);
  • Een plotselinge, onverwachte beweging;
  • Stress.

Behandeling van spit

Bij ‘spit’ zijn verschillende behandelopties mogelijk. In eerste instantie is het belangrijk om rust te nemen: probeer niet door de pijn heen te bijten en vermijd activiteiten die pijn geven. Probeer wel de rug in beweging te houden om stijfheid te voorkomen. Ook kan de huisarts pijnstilling of ontstekingsremmende medicatie voorschrijven. 

Wat betreft fysiotherapie is deze bij ‘spit’ vooral gericht op voorlichting, adviezen en oefeningen. De oefeningen zijn veelal gericht op het verminderen van pijn, het verbeteren van de beweeglijkheid en het verbeteren van de stabiliteit. Afhankelijk van de oorzaak kan de behandeling worden aangevuld met:

Preventie van spit

Wat kan je zelf doen om de kans op ‘spit’ te voorkomen?

  • Bewegen: ons lichaam is niet gemaakt om lang achtereen stil te zitten. De rugspieren zijn gebaat bij beweging. Maak bijvoorbeeld een dagelijks ‘ommetje’ of ga fietsend naar je werk.
  • Werkhouding: heb jij een zittend beroep, zoals een kantoorbaan of chauffeur? Wees dan extra alert op je houding. Let erop dat de werkplek ergonomisch is ingericht en dat je regelmatig wisselt van houding. De beste houding is namelijk de afwisselende houding! Ga bijvoorbeeld even staan, loop een rondje of wissel in je zithouding.
  • Efficiënt tillen: bij het tillen van zware voorwerpen is het belangrijk dat je zo veel mogelijk de beenspieren gebruikt. Buig goed door de knieën en houd de rug recht. Hierdoor wordt de rug minder belast.

Wanneer moet je medische hulp zoeken?

Ondanks dat ‘spit’ erg vervelend kan zijn, neemt de pijn vaak vanzelf af. Vaak gaat de klacht vanzelf over en is er geen medische hulp nodig. Wanneer is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist?

  • Bij ernstige of aanhoudende pijn;
  • Bij uitstraling, uitval of krachtsverlies in de benen;
  • Bij andere symptomen dan rugpijn (o.a. duizeligheid, zweten of koorts);
  • Bij verandering in blaas- of darmfunctie (o.a. moeite met urine ophouden).

Conclusie

We gebruiken onze rug de hele dag door: bukken, opstaan uit een stoel, zitten en wandelen. ‘Spit’ met lage rugpijn kan dan ook flink in de weg zitten. Gelukkig kunnen we de kans op ‘spit’ verkleinen. Zorg dat je voldoende beweegt, wissel van houding, til op een verstandige manier en vermijd langdurig zitten. 

In het algemeen herstelt ‘spit’ vrij goed. Heb je toch last van aanhoudende klachten? Neem contact op met een fysiotherapeut om jou te helpen bij jouw klachten.