Ga naar hoofdinhoud

Wakker worden met rugpijn? Ontdek de oorzaken en oplossingen

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op10-08-2023

In de ochtend wakker worden en bij het opstaan voel je het… rugpijn. Herkenbaar? Rugpijn na het slapen komt veel voor in Nederland. Gelukkig trekt de rugpijn vaak vanzelf weer weg, maar toch kan het erg belemmerend zijn. Een goede nachtrust is enorm belangrijk voor onze gezondheid en ook voor de rugpijn: slaap is namelijk hét herstelmechanisme van ons lichaam. Word jij vaak wakker met rugpijn? Ontdek in dit artikel de oorzaken, tips en oplossingen om rugpijn na het slapen te verminderen. Zo kun jij hopelijk weer een goede nachtrust krijgen zonder rugpijn! 

Oorzaken van rugpijn na het slapen

Rugpijn na het slapen kan verschillende oorzaken hebben. Wij geven een overzicht van een aantal veelvoorkomende factoren:

  • Slechte slaaphouding. Een ‘slechte’ slaaphouding kan rugpijn geven. Dat klinkt logisch, maar wat is nou een ‘slechte’ slaaphouding? In het algemeen wordt buikslapen gezien als de meest belastende houding. Het liggen op de buik geeft namelijk een onnatuurlijke positie van de wervelkolom. 
  • Slechte kwaliteit van de matras en het kussen. Soms kan het slaapmateriaal de boosdoener zijn. Het kan zijn dat jouw matras of kussen versleten is en simpelweg aan vervanging toe is. Ook het type matras of kussen kan rugpijn veroorzaken. Zo bepalen jouw lichaamsbouw en gewicht welk type matras en kussen het meest comfortabel voor jou is. Tip: laat een expert jou adviseren. 
  • Slechte slaapomgeving. Rugpijn na het slapen kan ook het gevolg zijn van een slechte slaapomgeving. Denk hierbij aan een te warme of te lichte kamer. Dit kan ertoe leiden dat je minder diep slaapt, waardoor de slaapkwaliteit minder wordt. 
  • Rugproblemen en ziektes. In sommige gevallen zijn medische aandoeningen de oorzaak van rugpijn na slapen. Denk hierbij aan een scoliose, een hernia of artritis. 

Oplossingen om rugpijn na het slapen te voorkomen

Heb jij vaak last van rugpijn na het slapen en wil jij dit graag voorkomen? Wij geven je enkele tips en tricks die kunnen helpen bij het voorkomen van rugpijn na het slapen:

  • Slaaphouding. Kies een slaaphouding die de natuurlijke kromming van de wervelkolom ondersteunt. Welke houding hoort hierbij? Rugslapen met een kussen onder de knieën óf zijslapen met een kussen tussen de knieën wordt over het algemeen geadviseerd. In deze slaaphoudingen is de druk op de rug zo minimaal mogelijk.
  • Slaapmateriaal. Zorg voor een goede kwaliteit van jouw kussen en matras én draai je matras regelmatig om, zodat deze niet op één plek inzakt. Wil jij weten welk type matras en kussen voor jou het meest geschikt is? Laat je adviseren door een professional.
  • Slaapomgeving. Voor een optimale slaap is het belangrijk dat de slaapomgeving goed is ingericht, zoals een donkere en koele slaapkamer. Wist je dat de ideale slaaptemperatuur 16-18 graden is? Om de kamer donker te houden kan een verduisteringsgordijn helpen. 
  • Oefeningen. Rek- en stabiliteitsoefeningen voor de rug zorgen ervoor dat de rugspieren in een goede ‘conditie’ zijn. Het kan helpen om de spieren flexibel en sterk te houden. Dit verkleint de kans op rugpijn na slapen.
  • Hulpmiddelen. Heb jij vaker last van rugpijn? In dat geval kan je overwegen om een hulpmiddel aan te schaffen. Denk aan een slaapband of een orthopedisch kussen. Laat je adviseren door een professional. 

Tips voor het verlichten van rugpijn na het slapen

Heb jij ondanks de preventieve tips toch last van rugpijn na het slapen? Gelukkig zijn er ook tips om de rugpijn te verlichten

  • Pijnstillers en ontstekingsremmers. Hoewel medicatie vooral een tijdelijke oplossing is, kan het helpen voor een betere nachtrust. Neem uitsluitend de medicatie in overleg met de huisarts.
  • Oefeningen. Om de rugpijn na het slapen te verminderen, kunnen rugoefeningen helpend zijn. Denk aan mobiliserende, stabiliserende of spierversterkende oefeningen. Vraag eventueel een fysiotherapeut voor specifieke oefeningen die geschikt zijn voor jouw situatie.
  • Water. Vocht stimuleert de doorbloeding van de rugspieren. Dit kan de rugpijn verminderen. Denk er dus aan om overdag voldoende water te drinken. 
  • Warmte. Ook warmte brengt de doorbloeding van de rugspieren op gang. Zo kan een warme kruik, een warm bad of een massage de rugpijn verminderen. 

Wanneer moet je professionele hulp zoeken?

Gelukkig trekt rugpijn na het slapen vaak binnen een aantal dagen vanzelf weg. Wanneer de rugpijn echter niet vermindert of zelfs erger wordt, is het verstandig om professionele hulp te zoeken. De fysiotherapeut is vaak de juiste zorgverlener die kan helpen bij jouw klachten. Soms is het verstandig om (eerst) naar de huisarts te gaan. Bij onderstaande klachten is het raadzaam om contact op te nemen met de huisarts:

  • Bij dusdanige ernstige rugpijn dat pijnmedicatie nodig is;
  • Bij neurologische symptomen zoals gevoelloosheid, krachtsverlies of tintelingen;
  • Bij blaas- of darmproblemen zoals moeite met urine ophouden;
  • Bij een val of trauma als oorzaak van de rugpijn;
  • Bij koorts.

Conclusie

Een goede nachtrust en een gezonde rug zijn enorm belangrijk voor onze algehele gezondheid. Slaap is hét herstelmechanisme van het lichaam en onze rug is hét centrale lichaamsdeel. Meestal is rugpijn na het slapen gerelateerd aan slechte slaaphouding, slaapmateriaal en slaapomgeving. Het is dan ook belangrijk om goed te kijken naar jouw situatie, zodat je jouw slaap kunt optimaliseren. 

Word je ondanks de tips toch regelmatig wakker met rugpijn? En blijft de rugpijn na enkele dagen aanhouden? Twijfel dan niet en maak direct een afspraak bij een onze fysiotherapie in Eindhoven. Zij helpen jou graag in het herstel, zodat je weer goed kunt slapen zónder wakker te worden met rugpijn!