Herken je het gevoel van nek- en schouderpijn tijdens of na een zware werkdag? Pijn in nek en schouder is een veelvoorkomende klacht in Nederland. We zien het relatief vaak bij mensen die op kantoor werken, die langdurig zitten en die veel herhaalde bewegingen maken. Het is vaak een samenspel van factoren die bijdragen aan nek- en schouderpijn. In deze blog vind je preventieve tips en hulpmiddelen tegen nek- en schouderpijn.
De oorzaken van nek- en schouderpijn
Hoe pijn in nek en schouder precies ontstaat is niet altijd duidelijk. Vaak zijn er meerdere factoren van invloed. Hieronder staan de meest voorkomende oorzaken:
- Verkeerde (werk)houding: een grote oorzaak is een verkeerde houding. Het is dan ook belangrijk dat je een prettige en afwisselende houding hebt, zeker als je op kantoor werkt. Denk aan een computer op ooghoogte, de telefoon niet klemmen tussen de nek/schouders en regelmatig opstaan uit de stoel.
- Stress: helaas kan stress ook invloed hebben op je spieren. De nek- en schouderspieren kunnen gespannen worden, waardoor ze pijnlijk aanvoelen.
- Overbelasting: pijn in nek en schouder kan ook ontstaan door overbelasting van de spieren. Denk aan bovenhandse sporten of fysiek zwaar werk. Als er weinig hersteltijd is, raken de spieren verzuurd: afvalstoffen ‘melkzuren’ hopen zich op in de spieren. Vaak begint de pijn na het sporten of na een lange werkdag.
- Onderbelasting: gebrek aan lichaamsbeweging kan ertoe leiden dat de nek- en schouderspieren minder belastbaar zijn. De spieren zijn ‘minder in conditie’, waardoor je nek- en schouderpijn kunt krijgen bij dagelijkse activiteiten. Het is dan ook belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen.
Preventie tips voor pijn in nek en schouder
Hoe kunnen we zelf nek- en schouderpijn voorkomen? Wij geven je enkele preventieve tips waarmee je de kans op nek- en schouderpijn kan verkleinen!
- Ergonomie. Zorg voor een goede bureauopstelling en ergonomische houding op werk én thuis. De beste houding is de ‘afwisselende’ houding. Hiermee breng je de spieren namelijk in beweging en breng je de doorbloeding op gang.
- Pauzes en beweging. Wissel elke 10-20 minuten van houding (zeker bij een zittend beroep). Sta op, loop rond en voer eenvoudige oefeningen uit om de nek- en schouderspieren te ontspannen. Schiet dit erbij in doordat je zo gefocust bezig bent? Tip: zet een wekkertje als reminder.
- Oefeningen: stretch- en versterkingsoefeningen kunnen helpen om de flexibiliteit te verbeteren en de spieren te versterken. Denk aan het draaien van je schouders en het draaien van rondjes met je nek. Raadpleeg een fysiotherapeut voor specifieke oefeningen in jouw situatie.
- Ontspanning. Helaas zien we stress ook vaak als oorzaak van nek- en schouderpijn. Merk je dat je vaak een ‘gejaagd’ of ‘gespannen’ gevoel hebt? Probeer eens een ontspanningsoefening en maak het bespreekbaar.
- Water. Wist je dat vocht goed voor de doorbloeding van spieren is? Drink daarom voldoende water. Zet bijvoorbeeld een waterfles op je bureau en zorg dat de fles leeg is aan het eind van de werkdag.
Hulpmiddelen bij nek- en schouderpijn
Er zijn verschillende hulpmiddelen die kunnen helpen bij het verlichten én voorkomen van pijn in nek en schouder. Hieronder staan enkele veelvoorkomende hulpmiddelen:
- Ergonomisch bureau en/of bureaustoel (bijvoorbeeld een zit-sta-bureau)
- Ergonomische kussens
- Ergonomisch toetsenbord en/of muis (bijvoorbeeld een muispad)
- Monitorarmen
- Headsets
- Massage
Wanneer de pijn aanhoudt of ernstiger wordt, is het raadzaam om contact op te nemen met een specialist. Met onze fysiotherapie in Eindhoven kunnen we helpen bij het verminderen van nek- en schouderpijn.
Conclusie
Nek- en schouderpijn komt veel voor in Nederland, voornamelijk bij kantoorbanen en zittende beroepen. Het kan ontstaan door een samenspel van factoren zoals werkhouding, fysieke beweging, ergonomie op werk én ervaren stress. Door hier alert op te zijn en hulpmiddelen in te zetten, kunnen we preventief zorgen voor minder nek- en schouderpijn. Voorkomen is immers beter dan genezen!
Heb je ondanks deze tips en hulpmiddelen toch last van nek- en schouderpijn? Trek op tijd aan de bel en maak een afspraak bij de fysiotherapeut.