Ga naar hoofdinhoud

Medical taping

Medical taping is een effectieve manier om verschillende lichamelijke klachten te verhelpen of te voorkomen.

Wat is medical taping?

Medical taping is het gebruiken van elastische kinesiotape om lichamelijke problemen te verhelpen of te voorkomen. De tape, die aangebracht wordt op de huid, ondersteunt de spieren zonder daarbij de beweging te beperken. De therapeutische tape wordt strategisch op het lichaam aangebracht om ondersteuning te bieden, pijn te verminderen, een zwelling te verminderen of om de prestaties te verbeteren. Daarnaast wordt medical taping vaak gebruikt bij de behandeling van blessures.

Hoe werkt medical taping?

De kinesiotape – de tape die gebruikt wordt bij medical taping – is erg rekbaar. De tape is ontworpen om de elasticiteit van de huid na te bootsen, zodat u uw volledige bewegingsbereik kunt gebruiken. 

Medical tape creëert ruimtes voor de gewrichten

Wanneer de tape op uw lichaam wordt aangebracht, tilt de tape uw huid zachtjes op. Hierdoor ontstaat er een microscopisch kleine ruimte tussen uw huid en de onderliggende weefsels. Dit geeft de gewrichten, bijvoorbeeld het kniegewricht of schoudergewricht, meer ruimte om te bewegen, wat resulteert in een kleinere kans van gewrichtsirritatie.

Medical tape heeft invloed op de waarneming van pijn

Naast dat de tape ruimte creëert voor de gewrichten, verandert de tape de informatie die uw sensorische zenuwstelsel verzendt over pijn in uw lichaam. Alle weefsels in het lichaam bevatten namelijk sensorische receptoren die pijn, temperatuur en aanrakingen waarnemen. De tape creëert een soort lift die de onderliggende weefsels ontlaadt. Dit zorgt ervoor dat de hersenen een ander signaal ontvangen van deze receptoren. Het aanbrengen van medical tape kan dus invloed hebben op de waarneming van pijn.

Medical taping verbetert de circulatie van bloed en vloeistoffen

Medical taping verbetert ook de bloedsomloop en stimuleert de circulatie van het lymfevocht. 

Door de tape ontstaat er extra onderhuidse ruimte waardoor de druk in het gebied onder de huid afneemt. Deze verandering heeft positieve invloed op de stroming van (o.a.) lymfevocht en het bloed door uw lichaam.

Het lymfestelsel is belangrijk voor de manier waarop uw lichaam een zwelling en vochtophoping reguleert. Aangezien medical taping de circulatie van het lymfevocht verbetert, wordt de tape vaak aangebracht als u een zwelling of andere blessure heeft.

Wanneer helpt medical taping?

Medical taping wordt vaak toegepast om tijdens de behandeling sneller tot een resultaat te komen. Het weefsel kan beter herstellen doordat bepaalde processen in het lichaam gestimuleerd of ondersteund worden. Het hoofddoel van de tape is dus om de blokkades die het herstelproces kunnen vertragen te verminderen of zelfs op te lossen.

In praktijk wordt medical taping vaak toegepast op bij een van de volgende situaties:

Het behandelen van spierblessures

Een blessure wordt vaak behandeld door de juiste therapie, bijvoorbeeld fysieke behandeling en oefeningen, in combinatie met medical taping. De tape wordt voor deze toepassing voornamelijk gebruikt om de pijn en zwelling te verminderen. 

De ondersteuning van zwakkere spieren of gewrichten

Naast het behandelen van blessures wordt de kinesiotape ook gebruikt om spieren of gewrichten te voorzien van extra ondersteuning. De kinesiotape geeft u de mogelijkheid om te bewegen zonder enige beperkingen in tegenstelling tot medische of athletische tape.

Bijvoorbeeld bij RSI, een tennisarm of een golfelleboog kan medical taping de juiste ondersteuning bieden.

Corrigeren van lichaamshouding en bewegingsrichting

Ook wanneer spieren hun functie verliezen of gewend zijn geraakt aan een verkeerde manier van werken, wat een foutieve lichaamshouding of verkeerde bewegingsrichting als gevolg heeft, kan medical taping een oplossing bieden.

De tape op uw lichaam zorgt ervoor dat u bewust bezig bent met het aannemen van een juiste lichaamshouding.

Het verbeteren van prestaties

Medical taping wordt ook gebruikt om topprestaties te bereiken, en (top)atleten te beschermen tegen blessures. Zo gebruiken hardlopers vaak kinesiotape wanneer ze een marathon lopen, aangezien dit hun gewrichten meer ruimte geven om te bewegen. 

Verschillende studies hebben aangetoond dat medical taping de prestaties van vermoeide spieren verbetert.

Verminderen van vochtophopingen

Indien een lichaamsdeel meer vocht ontvangt dan afvoert, ontstaat er een vochtophoping (ook wel oedeem genoemd). Om de circulatie van het lymfevocht te stimuleren kan medical tape worden aangebracht. De tape lift de huid, waardoor de circulatie van het vocht gestimuleerd wordt. Hierdoor blijft de aan- en afvoer van het vocht beter in balans.

Voordelen medical taping

Vaak wordt medical taping tijdens een behandeltraject toegepast in combinatie met de juiste therapie, bijvoorbeeld manuele therapie. Het aanbrengen van de tape brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • De druk op de spieren en gewrichten wordt direct vermindert
  • De pijn neemt direct af
  • Door de elasticiteit van de tape behoudt u uw bewegingsvrijheid
  • De tape bevordert het herstel van spierblessures
  • De tape verbetert de spierfuncties
  • De tape vermindert vochtophopingen bij blessures of kneuzingen

Medical taping in Eindhoven?

Bij Fysiotherapie Achtse Barrier zijn we o.a. gespecialiseerd in het aanbrengen van medical tape. Naast dat we u de beste behandeling passend bij uw klacht bieden, kunnen we u ook vrijblijvend voorzien van persoonlijk advies.

Maak een afspraak!

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.

Veelgestelde vragen

We merken dat er veel vragen worden gesteld over medical taping, daarom behandelen we hieronder de meest voorkomende vragen:

Hoe werkt medical taping? Medical taping, ook wel kinesiotaping genoemd, is een methode waarbij elastische tape op de huid wordt aangebracht om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te ondersteunen. De tape kan spieren ontlasten door de bloedcirculatie en lymfeafvoer te verbeteren. Het biedt ook ondersteuning en stabiliteit aan gewrichten en spieren zonder de bewegingsvrijheid te beperken.

Kan verkeerd tapen kwaad? Ja, verkeerd tapen kan mogelijk problemen veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld leiden tot huidirritaties, beperkingen van de bewegingsvrijheid, onjuiste houding en, in sommige gevallen, verergering van bestaande blessures. Daarom wordt het aangeraden om te worden getaped door een gekwalificeerde professional of na grondige instructie als je van plan bent zelf te tapen.

Hoe snel werkt medical taping? Het effect van medical taping kan direct na het aanbrengen worden gevoeld. Patiënten melden vaak onmiddellijke verbetering in termen van pijnverlichting en verhoogde mobiliteit. De duur van de effectiviteit van de tape kan variëren, afhankelijk van de aard van de blessure en de individuele reactie van het lichaam.

Hoe vaak mag je tapen? De frequentie van tapen hangt af van de aard en ernst van de blessure. Sommige mensen hebben baat bij continu tapen over een bepaalde periode, terwijl anderen alleen getaped hoeven te worden tijdens activiteiten die belastend zijn voor de geblesseerde spier of het gewricht.

Heeft tapen zin? Voor veel mensen kan tapen zinvol zijn. Het kan bijdragen aan de verlichting van pijn, de verbetering van de bewegingsvrijheid, en ondersteuning en stabiliteit bieden aan gewrichten en spieren zonder de bewegingsvrijheid te beperken. Echter, de effectiviteit kan variëren van persoon tot persoon en de ernst van de blessure.

Kun je zelf tapen? Hoewel het mogelijk is om zelf te tapen, wordt het over het algemeen aanbevolen om dit te laten doen door een gekwalificeerde professional. Dit komt omdat het aanbrengen van tape op de juiste manier en op de juiste plaatsen vereist specifieke kennis en vaardigheden.

Hoe lang mag je tape laten zitten? Medical tape kan meestal enkele dagen tot een week blijven zitten, afhankelijk van het behandelde gebied en de mate van fysieke activiteit. Het is belangrijk om de tape te verwijderen als het gebied geïrriteerd raakt, of als de tape begint los te komen.

Kun je met medical tape douchen? Ja, je kunt met de meeste soorten medical tape douchen. De tape is meestal waterbestendig en ontworpen om meerdere dagen tot een week te blijven zitten, zelfs bij activiteiten zoals douchen, zwemmen of sporten.

Welke tape gebruikt de fysio? Fysiotherapeuten gebruiken doorgaans kinesiotape of medical tape. Deze elastische tapes zijn ontworpen om de bewegingsvrijheid niet te beperken en om het lichaam te ondersteunen tijdens het genezingsproces. Ze kunnen op verschillende delen van het lichaam worden aangebracht, afhankelijk van de aard van de blessure.

Hoe weet je of tape te strak zit? Als de tape te strak is aangebracht, kun je ongemak, pijn, tintelingen, zwelling onder de tape, of verkleuring van de huid ervaren. De tape moet comfortabel aanvoelen en de beweging niet belemmeren. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om de tape te verwijderen en een professional te raadplegen.

Waar koop ik Medical tape? Medical tape is te koop bij veel drogisterijen, apotheken en online winkels. Het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief goede tape van een betrouwbaar merk. Daarnaast kan je fysiotherapeut je mogelijk adviseren over waar je het beste medical tape kunt kopen.

Wat doet tape op je rug? Het aanbrengen van tape op je rug kan verschillende doeleinden hebben, afhankelijk van de aard van de rugklachten. Het kan bijvoorbeeld ondersteuning bieden aan de rugspieren, helpen bij het corrigeren van de houding, pijn verlichten en de bewegingsvrijheid verbeteren. Het werkt door druk uit te oefenen en steun te geven aan de spieren en gewrichten in de rug.

Hoe verwijder je kinesiotape? Om kinesiotape te verwijderen, moet je voorzichtig de rand van de tape omhoog trekken en deze langzaam tegen de richting van de haargroei in trekken. Het is het beste om de huid strak te houden met je andere hand terwijl je de tape verwijdert. Het wordt ook aanbevolen om de tape te verwijderen na of tijdens een warme douche, omdat de warmte de lijm kan helpen losmaken.

Wat is het beste tapen of een brace? Of tapen of een brace beter is, hangt af van de aard van de blessure en de individuele behoeften en voorkeuren. Over het algemeen kunnen braces meer ondersteuning en stabiliteit bieden, maar kunnen ze ook meer beperkend zijn. Tape biedt flexibelere ondersteuning en kan meer gericht worden aangebracht. Het is het beste om advies in te winnen bij een medische professional om te bepalen welke methode het beste is voor jouw specifieke situatie.