De heup is een kogelgewricht dat alle kanten op kan bewegen. Hierdoor kunnen er snel klachten ontstaan. Deze klachten kunnen ontstaan door overbelasting, slijtage of sporten. Soms is het onduidelijk of een aandoening van de heup de pijn veroorzaakt of dat een bewegingsstoornis ergens anders in het lichaam de pijn veroorzaakt.
Als u last heeft van heupklachten dan heeft pijn rond de heup en/of lies, zowel bij het bewegen als mogelijk in rust. Ook kan de pijn uitstralen naar de lage rug, uw been of zelfs de knie. De pijn maakt bewegen moeilijker en dit kan u belemmeren in uw dagelijkse activiteiten.
De oorzaak van heupklachten
Er zijn verschillende aandoeningen die heupklachten veroorzaken:
Overbelasting van de adductoren
Adductoren tendinopathie geeft pijn in de liesregio en deze pijn neemt toe tijdens een activiteit of in rust na een activiteit. De pijn wordt veroorzaakt door het overbelasten van de adductoren (rennen of balsporten), de spieren aan de binnenkant van het bovenbeen.
Slijmbeursontsteking in de heup
Slijmbeursontsteking in de heup komt voor wanneer één of beide slijmbeurzen geïrriteerd of ontstoken raken. Dit geeft pijn aan de buitenkant van de heup, dij, bil of been.
De slijmbeurs is een kussen voor spieren en pezen. Sommige houdingen of bewegingen kunnen constante wrijving of druk op de slijmbeurs veroorzaken, waardoor zich een ontsteking of irritatie ontwikkelt. Als dit gebeurd dan kunnen de spieren en pezen niet meer soepel over de slijmbeurs glijden en wordt dit pijnlijk.
Labrum letsel
Labrum letsel heup doet zich voor wanneer het labrum, een ring van kraakbeen rondom het heupgewricht, geblesseerd raakt. Dit kan worden veroorzaakt door een trauma zoals een val of auto-ongeluk, maar vaak door een herhaald trauma bij hardlopers of sporten waar moeilijke bewegingen nodig zijn.
De pijn bij labrum letsel wordt gevoeld aan de voorkant van de heup of in de lies en kan leiden tot moeilijk opstaan, pijn bij het lopen en het onvermogen om trap te lopen.
Heupfractuur
Bij een heupfractuur is de heup gebroken. Dit ontstaat meestal na een val waardoor steunname op het been onmogelijk is. De breuk wordt meestal operatief behandeld.
Na de operatie is het belangrijk om zo snel mogelijk met fysiotherapie te starten, zodat u geen hinder ervaart bij uw dagelijkse activiteiten.
Artrose in de heup
Artrose in de heup (slijtage) is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen. Heupslijtage zorgt voor (start)stijfheid en/of pijn, pijn in de lies, rug en/of voorkant / zijkant heup, waardoor activiteiten beperkt worden.
Artrose kan zonder operatie behandeld worden, waardoor u minder pijnklachten ervaart. Samen met de fysiotherapeut kunt u oefeningen doen om de heup te mobiliseren en om de spieren van de heup sterker te maken.
Heupprothese
Bij een totale heupprothese wordt het heupgewricht vervangen door een kunstheup. De meest voorkomende reden voor een nieuwe heup is artrose. Na de operatie is fysiotherapie een belangrijk onderdeel van de revalidatie, omdat u de geopereerde heup direct volledig mag belasten.
Heupklachten behandelen
Fysiotherapie Achtse Barrier beschikt over fysiotherapeuten die uw heupklachten snel en effectief kunnen behandelen.
Om de kennis en expertise omtrent het behandelen van totale heupprotheses bij te houden en te verbreden nemen wij deel aan het heup- en knieprothese netwerk. Dit is een netwerk van manueel- en fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van totale heup en knieprothese, waarbij krachten gebundeld worden en regelmatig overleg plaatsvindt.
Heupklacht behandeling in Eindhoven? Maak een afspraak!
Fysiotherapie Eindhoven Achtse Barrier helpt u graag met het verhelpen van uw klachten. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.