De meeste schouderklachten geven vooral pijnklachten bij het bewegen van de arm. Denk aan het heffen van de arm of het tillen van boodschappen. Helaas kan dit ook overgaan in pijnklachten in rust. Deze pijn wordt vaak als zeurend omschreven en kan erg vervelend zijn. Het kost natuurlijk erg veel energie om de hele dag een zeurende pijn te ervaren. Ook kan het zijn dat het in- en doorslapen ‘s nachts veel moeite kost, omdat je lastig op de schouder kunt liggen.
Heb jij zelf last van schouder- en armpijn bij rust? Trek aan de bel! Blijf er niet te lang mee doorlopen en neem contact op met een fysiotherapeut, zodat je zo snel mogelijk weer van de klachten af kunt komen.
Oorzaken van pijn in schouder en arm bij rust
Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van pijn in de schouder en arm bij rust. Bij onze fysiotherapie in Eindhoven kunnen we jou na een lichamelijk onderzoek vertellen welke oorzaak bij jou van invloed is. Hieronder volgen de meest voorkomende oorzaken.
SAPS klachten
SAPS staat voor het ‘Subacromiaal Pijnsyndroom’. Het is een verzamelnaam voor allerlei schouderklachten die worden ervaren als pijn rondom de kop. De pijn wordt vooral verergerd bij het heffen van de arm. Dit kan komen door een slijmbeursontsteking, peesblessure of spierblessure van de spieren die rondom het schoudergewricht liggen. De pijn straalt vaak uit naar de boven- en onderarm.
Frozen shoulder
Bij een frozen shoulder is het gewrichtskapsel rondom de schouderkop en -kom extreem stijf. Het wordt ook gezien als een soort verkleving van het kapsel. Schouderbewegingen worden hierdoor erg beperkt. Vaak kan men de arm maar een klein stukje optillen. Dit gaat dan gepaard met hevige pijn, die vooral voelbaar is in de schouder met uitstraling naar de bovenarm en eventueel onderarm.
Nek- en schouderspieren
De nek- en schouderspieren zijn gevoelig voor spanningsopbouw. Wanneer de spanning dusdanig is opgelopen in de spier, ontwikkelt zich een actieve ‘triggerpoint’. Dit staat ook wel bekend als spierknoop. De spierknoop kan ontstaan door een eenzijdige (werk)houding, stress, (te) weinig lichamelijke beweging of veel bovenhands werken. De pijn in rust wordt vaak beschreven als een zwaar en vermoeid gevoel boven op de schouders.
Artrose
Artrose wordt in de volksmond ook wel ‘slijtage’ genoemd. Dit betekent dat het kraakbeen in het gewricht dunner of zelfs (deels) verdwenen is. Men ervaart vooral stijfheid en pijn met het bewegen van de schouder. Echter, de pijn is vaak het hevigst na een periode van rust. Denk hierbij aan het wakker worden of wanneer je de arm een tijd stil hebt gehouden. Deze pijn en stijfheid noemen we ook wel ‘ochtend- of startersstijfheid’.
Symptomen van pijn in schouder en arm bij rust
Over het algemeen worden pijn en stijfheid in rust als belangrijkste symptomen genoemd. De uiting van deze pijn en stijfheid verschilt natuurlijk per klacht en per persoon. Wanneer we inzoomen op een specifieke locatie en aard, zijn onderstaande symptomen veelvoorkomend:
- Pijn rondom het schoudergewricht en bovenarm;
- Moeite met het vinden van een fijne slaaphouding;
- Moeite met het liggen op de schouder;
- Ochtend- of startersstijfheid;
- Mogelijke uitstraling van de pijn naar de nek, arm of hand;
- Mogelijke tintelingen of doof gevoel in de arm, hand of vingers;
- Roodheid, warmte en zwelling rondom het schoudergewricht.
Behandeling van pijn in schouder en arm bij rust
Heb jij last van pijn in de schouder en arm bij rust? Probeer deze 10 tips eens:
- Blijf bewegen: houd de schouder en arm voldoende in beweging! Dit verkleint de kans op verstijving van de schouder.
- Beweeg gevarieerd: wissel bewegingen af en beweeg gedoseerd.
- Vermijd pijn: vermijd tijdelijk de houdingen en bewegingen die juist pijn geven.
- Vermijd overbelasting: probeer de schouder te ontlasten door zware inspanning, zoals tillen, te vermijden.
- Denk aan je houding: ons lichaam is gemaakt om te bewegen. Probeer niet te lang in eenzelfde houding te zitten. De beste houding is namelijk een afwisselende houding!
- Oefeningen: houd de schouder en arm in beweging door het draaien van rondjes met de schouders, het optrekken en laten zakken van de schouders en het zwaaien van de armen naar voren en achteren.
- Massage: het masseren van de arm- en schouderspieren kan de doorbloeding stimuleren, wat pijnverlichting kan geven.
- Warmte: ook warmte stimuleert de doorbloeding. Leg bijvoorbeeld een warme pittenzak op de schouder ter verlichting.
- Water: wist je dat voldoende water de doorbloeding stimuleert? Dit heeft weer een positief effect op het ontspannen van de schouder- en armspieren.
- Schakel de fysiotherapeut in: werken bovenstaande tips onvoldoende? Twijfel niet om hulp in te schakelen. Een fysiotherapeut kan je vaak verder helpen.
Zoals hierboven genoemd kan de fysiotherapeut vaak verder helpen. Afhankelijk van de onderliggende oorzaak zijn er verschillende opties voor de fysiotherapeutische behandeling. De behandeling bestaat voornamelijk uit gerichte schouderoefeningen in combinatie met advies over hoe je het beste met de pijn in rust kan omgaan. Dit kan worden aangevuld met massages, fysiotherapeutische mobilisaties, taping en dry needling indien de fysiotherapeut dit nodig acht. Daarnaast kan de huisarts pijnstillende en/of ontstekingsremmende medicatie voorschrijven, afhankelijk van de precieze oorzaak.
Preventie van pijn in schouder en arm bij rust
Pijnklachten in de schouder en arm kunnen erg hardnekkig worden. Het is dan ook belangrijk om alert te zijn op beginnende pijnklachten en er niet te lang mee rond te lopen. Voorkomen is immers beter dan genezen! Om de kans op schouder- en armpijn in rust in de toekomst te verkleinen, geven we je enkele tips.
- Versterken van de schouderspieren: de allerbelangrijkste tip is om te zorgen voor sterke schouderspieren. Hoe sterker en stabieler de spieren rondom de schouder, hoe kleiner de kans dat deze overbelast raken. Dit kan bijvoorbeeld door gerichte stabiliteits- en krachtoefeningen.
- Werkgerelateerd: heb je een statisch beroep of doe je werk waarbij je veel met de armen boven het hoofd reikt of herhaaldelijk dezelfde armbeweging maakt? Wees dan extra alert op je houding. Zorg bijvoorbeeld bij een kantoorbaan voor een ergonomische bureaustoel, wissel regelmatig van zithouding en wissel qua type werkzaamheden.
- Gezonde leefstijl en sport: hoe fitter ons lichaam, hoe minder ‘blessuregevoelig’ we zijn. Dit geldt niet alleen voor de schouder, maar voor het hele lichaam. Sporten is positief voor de stabiliteit, kracht en uithoudingsvermogen van spieren en zorgt er dus voor dat het lichaam beter belastbaar is.
- Gedoseerde activiteiten opbouw: bouw inspannende activiteiten, zoals sport of werk, langzaam op. Wanneer we plotseling de hoeveelheid en intensiteit verhogen, is er een grotere kans op overbelasting van de schouder.
Conclusie
Pijnklachten in de schouder en arm bij rust kunnen erg hinderlijk zijn, zowel overdag als in de nacht. Gelukkig zijn er veel verschillende tips om deze pijnklachten te voorkomen en te verminderen. Blijf je ondanks deze tips last van pijn in de schouder en arm houden? Twijfel niet langer en maak direct een afspraak bij een van onze fysiotherapeuten. Zij helpen jou graag bij het herstel, zodat jij weer zonder pijn je dagen en nachten door kan komen.