We hebben het vrijwel allemaal weleens meegemaakt: je wordt ‘s ochtends wakker en je wil je omdraaien, maar de nek zit muurvast. Of je ploft ‘s avonds op de bank na een lange werkdag en je nek en schouders voelen loodzwaar. Het stijve gevoel kan ervoor zorgen dat de nek en schouders minder soepel bewegen. Gelukkig trekt het vaak vanzelf weer weg, maar het kan toch erg hard’nekkig’ zijn bij je dagelijkse bezigheden. In dit artikel geven we je meer informatie over de klacht zelf, de gevolgen, de behandelopties én preventieve tips om de stijfheid te voorkomen.
Wat zijn stijve nek en schouders?
Het is niet altijd duidelijk hoe de stijve nek en schouders ontstaan. Dit verschilt namelijk van persoon tot persoon. Vaak is het een combinatie van meerdere factoren, zoals overbelasting van de nek- en schouderspieren of een verkeerde (werk)houding. Hieronder staan enkele veelvoorkomende oorzaken:
- Een overbelasting van de nek- en schouderspieren (bijvoorbeeld door bovenhands werk of bovenhandse sporten);
- Een val of stoot op de nek, schouder of arm;
- Een verkeerde beweging van de nek, schouder of arm;
- Een verkeerde werkhouding;
- Een onprettige slaaphouding;
- Stress en spanningen.
Al deze oorzaken kunnen leiden tot een stijve nek en schouders. Helaas kan je naast de stijfheid ook last hebben van andere symptomen. Een aantal andere symptomen zijn:
- Zwaar gevoel van de nek en schouders;
- Zeurende pijn in de nek en schouders;
- Moeite met het draaien van de nek en schouders;
- Hoofdpijn (meestal omschreven als ‘strakke band’ gevoel rondom het hoofd);
- Uitstralende pijn naar de bovenrug of de arm.
De gevolgen van stijve nek en schouders
Als je te lang blijft lopen met stijve nek en schouders kan het zijn dat je bepaalde houdingen of bewegingen niet meer goed kan maken. Dit kan behoorlijk vervelend zijn in je dagelijkse leven. We gebruiken onze nek en schouders immers de hele dag door. Denk aan typen op je laptop, iets uit een keukenkastje pakken, over je schouder kijken tijdens het autorijden of fietsen. De stijfheid in de nek en schouders kan dan ook erg veel energie kosten. Het is dan ook goed om niet te lang met ermee door te blijven lopen, maar op tijd actie te ondernemen.
Tips om stijve nek en schouders te voorkomen
Om stijfheid van de nek en schouders te voorkomen is het belangrijk om de doorbloeding van de spieren op gang te brengen. Hierdoor kunnen de afvalstoffen beter afgevoerd worden, waardoor de nek- en schouderspieren ontspannen. Op deze manier kun je de nek en schouders weer soepeler en makkelijker bewegen. Hoe brengen we de doorbloeding op gang? Wij geven je enkele tips!
- Ergonomie. Zorg voor een goede ergonomische houding op werk én thuis. De beste houding is de ‘afwisselende’ houding. Hiermee breng je de spieren namelijk in beweging en breng je de doorbloeding op gang.
- Beweging en oefeningen. Wissel elke 10-20 minuten van houding (zeker bij een zittend beroep). Denk aan het draaien van je schouders en het draaien van rondjes met je nek, maar zeker ook het opstaan uit de stoel. Schiet dit er steeds bij in doordat je zo gefocust bezig bent? Tip: zet een wekkertje als reminder.
- Water. Wist je dat vocht ook goed voor de doorbloeding is? Drink daarom voldoende water. Zet bijvoorbeeld een waterfles op je bureau en zorg dat de fles leeg is aan het eind van de werkdag.
- Warmte. Houd je spieren warm of gebruik een warmtebron bij (beginnende) stijfheid. Soms kan het ook helpen om spier- en gewrichtsgel te smeren. Lees wel altijd eerst de bijsluiter voor gebruik.
Behandeling van stijve nek en schouders
Heb je ondanks bovenstaande tips toch last van aanhoudende stijve nek en schouders? Wanneer de stijfheid binnen enkele dagen niet wegtrekt, is het goed om een fysiotherapeut in te schakelen. Onze fysiotherapie in Eindhoven kan jou helpen om de nek- en schouderspieren losser te krijgen. De fysiotherapeut zal eerst een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek doen om zo een beeld van jouw klacht te krijgen. De behandeling bestaat meestal uit adviezen om op een goede manier met de stijfheid om te gaan en uit oefeningen voor de nek en schouders, zodat je ook thuis aan je herstel kan werken. Eventueel wordt de behandeling aangevuld met andere interventies zoals massage, triggerpointbehandeling of dry needling.
Naast fysiotherapie worden er soms ook alternatieve behandelingen geadviseerd. Je kunt hierbij denken aan acupunctuur of yoga.
Wanneer naar de huisarts gaan?
Meestal is de fysiotherapeut een geschikte zorgverlener om naartoe te gaan bij stijve nek en schouders. In sommige gevallen is het beter om direct contact op te nemen met de huisarts. Neem direct contact op met de huisarts als je naast de vaste spieren ook last krijgt van:
- Koorts;
- Hevige hoofdpijn;
- Pijn of tintelingen in de arm;
- Vaak overgeven;
- Pijn in de nacht.
De huisarts zal door middel van een vraaggesprek en lichamelijk onderzoek de klachten screenen. Vervolgens zal een behandeling besproken worden of een verwijzing voor verder beeldvormend onderzoek. De behandeling is afhankelijk van de oorzaak. Enkele behandelmogelijkheden zijn pijnmedicatie, corticosteroïden injectie (ontstekingsremmend) en adviezen ten aanzien van de klacht.
Conclusie: De beste tips om stijve nek en schouders te voorkomen
Veel mensen krijgen in hun leven weleens te maken met een stijve nek en schouders. Dit kan erg vervelend zijn bij je dagelijkse bezigheden, zoals werk en sport. Gelukkig is stijfheid in de nek en schouders vaak goed te behandelen én voorkomen. Met behulp van de genoemde tips en een snelle behandeling kan de klacht goed verholpen worden. Trek dan ook op tijd aan de bel bij (beginnende) klachten. Zijn de klachten herkenbaar voor jou? Maak dan direct een afspraak bij de fysiotherapeut!