Ga naar hoofdinhoud

De waarheid over ontsteking schouder en hoe je ervan af kunt komen

SchrijverBart Schols
Onderwerpnieuws
Gepubliceerd op13-04-2023

Een ontsteking van de schouder kan erg hinderlijk en pijnlijk zijn. Er zijn verschillende soorten schouderontstekingen. De meest voorkomende zijn een ontstoken pees, slijmbeurs of schouderkapsel. In uitzonderlijke gevallen kan er ook een zenuw ontstoken zijn. Dit wordt ook wel Neuralgische Amyotrofie genoemd. Het is belangrijk dat de klachten op tijd herkend worden. Door een vroegtijdige diagnose en behandeling kan het herstel van de schouderontsteking versneld worden. Hieronder vind je meer informatie over de symptomen, de verschillende typen ontstekingen en de behandelopties.

Symptomen van ontsteking schouder

Bij een ontsteking van de schouder is pijn vaak de voornaamste klacht. Je kunt last hebben van de volgende symptomen:

  • Pijn in de schouder of rondom het schoudergewricht;
  • Moeite met het bewegen van de schouder (vooral het heffen van de arm);
  • Moeite met het vinden van een fijne slaaphouding;
  • Roodheid, warmte en zwelling rondom het schoudergewricht;
  • Mogelijke uitstraling van de pijn naar de nek, arm of hand.

Een ontsteking kan worden vastgesteld door middel van lichamelijk onderzoek en indien nodig aanvullende röntgenfoto’s en/of echografie. Echografie kan controleren of er vocht in de pees of slijmbeurs zit. Een röntgenfoto beoordeelt de kwaliteit van het bot. Door middel van beeldvormend onderzoek kunnen andere mogelijke oorzaken, zoals een peesscheur of artrose, uitgesloten worden. 

Oorzaken van ontsteking schouder

Bij onze fysiotherapie in Eindhoven zien we verschillende factoren die kunnen leiden tot een ontsteking van de schouder. Dit is ook afhankelijk van welke structuur er ontstoken is. Wat betreft een ontsteking van pezen, slijmbeurzen en kapsels is overbelasting van de schouder de meest voorkomende oorzaak. Vooral mensen die werk of sport uitvoeren waarbij de schouders veel belast worden, hebben een verhoogd risico. Denk aan kappers, schilders of tennissers. Daarnaast zie je het relatief vaak bij een verhuizing of verbouwing, waarbij iemand plotseling de schouder intensief gaat gebruiken.  

Naast overbelasting van de schouder kan een ontsteking ook acuut ontstaan. Een directe val op de schouder of een harde klap op de schouder kan leiden tot irritatie van de structuren in de schouder. In zeldzame gevallen ligt een onderliggende medische aandoening ten grondslag aan de ontsteking, zoals een infectie of auto-immuunziekte. Wat betreft Neuralgische Amyotrofie is de precieze oorzaak helaas nog onbekend. Het lijkt erop dat het afweersysteem een soort ‘vergissing’ maakt.

Behandeling van ontsteking schouder

Een ontsteking van de schouder wordt in eerste instantie behandeld met fysiotherapie en medicatie. Fysiotherapie kan jou helpen om het herstel te bevorderen. De therapie bestaat veelal uit adviezen bij dagelijkse activiteiten en gerichte opbouw in oefeningen. In sommige gevallen geeft de huisarts een injectie met ontstekingsremmers (corticosteroïden). Dit helpt om de irritatie in de slijmbeurs of de pezen te verminderen. 

Wanneer al deze maatregelen onvoldoende helpen, kan er met de orthopedisch chirurg besproken worden of een operatie mogelijk is. Dit gebeurt echter niet snel, omdat een chirurgische optie ook langere hersteltijd nodig heeft. 

Bij een zenuwontsteking, Neuralgische Amytrofie, is ontstekingsremmende medicatie helaas niet altijd helpend. De behandeling van Neuralgische Amyotrofie is erg complex. In de acute fase is het advies vooral om pijnstillende medicatie in te zetten.

Tips om een ontsteking van de schouder te voorkomen

Om de kans op een schouderontsteking in de toekomst te verkleinen, geven we je enkele tips. Voorkomen is immers beter dan genezen!

  1. Versterken van de schouderspieren: de allerbelangrijkste tip is om te zorgen voor sterke schouderspieren. Hoe sterker en stabieler de spieren rondom de schouder, hoe kleiner de kans dat deze overbelast raken. Dit kan bijvoorbeeld door gerichte stabiliteits- en krachtoefeningen. 
  2. Werkgerelateerd: doe je bepaald werk waarbij je veel met de armen boven het hoofd reikt of herhaaldelijk dezelfde beweging maakt met de schouder? Wees dan extra alert. Als je bijvoorbeeld een computermuis gebruikt: zorg voor een goede houding, wissel regelmatig van zithouding en wissel qua type werkzaamheden. 
  3. Gezonde leefstijl en sport: hoe fitter ons lichaam, hoe minder ‘blessuregevoelig’ we zijn. Dit geldt niet alleen voor de schouder, maar voor het hele lichaam. Sporten is positief voor de stabiliteit, kracht en uithoudingsvermogen van spieren en zorgt er dus voor dat het lichaam beter belastbaar is. 
  4. Gedoseerde activiteiten opbouw: bouw inspannende activiteiten, zoals sport of werk, langzaam op. Wanneer we plotseling de hoeveelheid en intensiteit verhogen, is er een grotere kans op overbelasting van de schouder.

Alternatieve behandelingen voor ontsteking schouder

Wanneer een ontstekingsremmende injectie en fysiotherapie onvoldoende hulp bieden, kan er gekeken worden naar mogelijke andere behandelvormen. Zoals hierboven genoemd kan een operatie soms uitkomst bieden. Daarnaast zijn er behandelingen mogelijk met:

  • Hyaluronzuur injectie. Hyalonzuur is een vloeistof die zorgt voor een betere smering in de slijmbeurs. Daarnaast werkt het ontstekingsremmend. Deze optie is vooral van toepassing bij slijmbeursontstekingen. 
  • Bloedplasma behandeling (ACP). ACP is een behandelvorm waarbij de concentratie aan groeifactoren in je eigen bloedplasma verhoogd wordt. De groeifactoren geven een soort ‘boost’ aan het natuurlijk herstel. Gezond peesweefsel wordt gestimuleerd.

Conclusie

Al met al zijn pees-, slijmbeurs- en kapselontstekingen de meest voorkomende ontstekingen van de schouder. In uitzonderlijke gevallen kan er een zenuwontsteking zijn. Hoewel de exacte oorzaken en behandelopties verschillen per type ontsteking, zien we dat de klachten van elke vorm erg hardnekkig kunnen zijn. Twijfel bij (beginnende) klachten dan ook niet om een specialist in te schakelen. Onze fysiotherapeuten helpen je graag verder. Zo kan jouw schouderontsteking vroegtijdig ontdekt en adequaat behandeld worden.