Ga naar hoofdinhoud

Draaiduizeligheid

Draaiduizeligheid kan erg vervelend zijn en zelfs misselijkheid en braken tot gevolg hebben. Fysiotherapie kan helpen bij de verlichting van uw klachten.

Bij duizeligheid kan het gaan om draaierigheid, zweverigheid, het gevoel alsof de wereld om u heen draait of het idee dat u zelf rond tolt. Hierbij kan desoriëntatie voorkomen en het gevoel om te vallen. Verder kunnen er bijkomende verschijnselen zijn, zoals angst, transpireren, misselijkheid en braken.

Verschillende soorten duizeligheid

Er zijn vele oorzaken van duizeligheid en deze kunnen zich op verschillende manieren presenteren:

  • Benigne paroxysmale positieduizeligheid (BPPD). Deze kortdurende draaiduizeligheid treedt op bij bepaalde bewegingen, bijvoorbeeld: gaan liggen in bed, omhoog kijken, omdraaien in bed of bukken. De klachten worden veroorzaakt door ‘kristallen’ die zwerven door het evenwichtsorgaan. Dit is een onschuldige, maar hinderlijke aandoening. Deze aandoening kan spontaan herstellen, maar kan ook positief beïnvloed worden met fysiotherapie.
  • Orthostatische hypotensie: Een daling van de bloeddruk bij overeind komen die leidt tot een licht gevoel in het hoofd bij opstaan of langdurig staan.
  • Laag bloedsuikergehalte of vergiftigingen (bijvoorbeeld door alcohol of medicijngebruik).
  • Angst (al dan niet in combinatie met hyperventilatie) en depressie kunnen ook leiden tot duizeligheidsklachten. Meestal betreft het dan een licht en zweverig gevoel.

Fysiotherapie tegen duizeligheid in Eindhoven

Wanneer u duizeligheidsklachten ervaart kunt u in overleg met uw arts bepalen of fysiotherapie voor u een toegevoegde waarde heeft. De behandeling hangt af van de diagnose die gesteld wordt.

BPPD kan goed worden behandeld met repositiemanoeuvres waarbij de losliggende ‘kristallen’ worden teruggebracht naar de plek in het evenwichtsorgaan waar ze geen klachten meer geven. Bij balans- en evenwichtsklachten die het gevolg zijn van beschadiging van het evenwichtsorgaan kunnen onze fysiotherapeuten helpen om compensatiestrategieën aan te leren.

Om onze kennis en expertise omtrent het behandelen van duizeligheid bij te houden én te verbreden nemen wij deel aan het netwerk hoofdpijn. Dit is een netwerk van manueel- en fysiotherapeuten die gespecialiseerd zijn in het behandelen van duizeligheidsklachten, waarbij krachten gebundeld worden en regelmatig overleg plaatsvindt.

Bezoek de website van het Kenniscentrum Duizeligheid voor meer informatie over duizeligheid.

Maak een afspraak!

Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.