Zoals in ieder gewricht kun je ook klachten ervaren in het enkelgewricht. Dit kan acuut ontstaan doordat je bijvoorbeeld je enkel verzwikt en je banden het niet meer op kunnen vangen, maar de klachten kunnen ook geleidelijk ontstaan doordat de mobiliteit van je enkel verminderd is.
De meeste klachten worden veroorzaakt door acuut letsel tijdens het sporten. Het herhaaldelijk door de enkel gaan tijdens sporten kan de oorzaak zijn voor het ontstaan van enkelletsel.
Veel voorkomende enkelklachten
Verzwikking van de enkel
Een inversietrauma (verzwikking of ‘door je enkel gaan’) overkomt iedereen weleens. De klachten ontstaan doordat de enkel naar buiten klapt en er een verrekking en/of scheur van het bandapparaat optreedt. Wanneer dit bandletsel niet goed behandeld wordt, kan dit tot blijvende instabiliteit in het enkelgewricht leiden.
De pijn is meestal voelbaar aan de buitenzijde van de enkel, de enkel kan dik worden (een ‘ei’ op de enkel) en er kan blauwverkleuring optreden.
Overbelastingsblessure
Vaak is hielpijn een overbelastingsblessure. Door langdurige druk op een klein oppervlak van het hielbeen wordt er te hard getrokken aan de aanhechting van de peesplaat op de hiel, waardoor er verkalking kan optreden. Deze overmatige botvorming (verkalking) kan structuren in de omgeving irriteren waardoor er hielklachten ontstaan. De klachten kunnen worden veroorzaakt door daadwerkelijke overbelasting, zoals hardlopen of springen, maar ook door onevenwichtige belasting van bijvoorbeeld verkeerde schoenen .
Instabiliteit van de enkel
Instabiliteit van de enkel is een vaak een restverschijnsel van een verzwikking van de enkel. Er blijven klachten aanwezig zoals het idee door de enkel heen te zakken, maar ook daadwerkelijk omzwikken van de enkel. Daarnaast heerst er angst om de enkel volledig te belasten. Ook kan er pijn ontstaan tijdens langdurige belasting, zwelling opkomen en er kan sprake zijn van gewrichtsstijfheid. Dit kan uiteindelijk leiden tot een afwijkend gangpatroon, het vermijden van dagelijkse bezigheden of het sporten op gewenst niveau.
Enkelklachten behandeling
De fysiotherapeuten van Fysiotherapie Achtse Barrier in Eindhoven starten met een intakegesprek en onderzoek van uw enkelklacht. Hierbij maken wij gebruik van verschillende methoden om uw klacht goed te diagnosticeren.
De behandeling richt zich op het verminderen van de pijnklachten en beperkingen die u ervaart. Het verdere verloop van de behandeling is afhankelijk van de bevindingen in het onderzoek en kan zich richten op het optimaliseren van de beweeglijkheid, stabiliteit en kracht van uw enkel.
Enkelklachten laten behandeling in Eindhoven? Maak een afspraak!
Fysiotherapie Achtse Barrier in Eindhoven helpt u graag met het verhelpen van uw enkelklachten. Wilt u informatie of vrijblijvend advies? Neem dan contact op via het contactformulier, of bel naar 040-2424464. Direct een afspraak maken is ook mogelijk via het afspraakformulier.